Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to propozycja na smaczne proste i szybkie danie. Możesz podać je jako element dania głównego lub jako przystawkę.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
3
porcje25
minut40
minutKategoria: danie mięsne / Potrawa: pieczarki nadziewane / Stopień trudności: łatwe
Na nadzianie pieczarek kupiłem mięso z udźca indyka i łopatkę wieprzową. Może być mięso indycze gulaszowe lub inne drobiowe. Zmieliłem mięso w sklepie. Ja kupuję kilogram mięsa mielonego, dzielę na 3 porcje i mrożę. Pieczarki kupuj świeże, na wagę i o białym, jednolitym kolorze. Najlepiej w dniu użycia.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
składniki
400 g mięsa mielonego
8 średnich pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
1 szklanka wody
posiekany koperek
przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka mielona, zioła prowansalskie, majeranek, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy…
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – PRZEPIS
- Pieczarki oczyść. Odetnij trzony. Nie obieraj. Umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Trzony grzybów zetrzyj na tarce do jarzyn lub drobno pokrój nożem.
- Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej. Połowę pokrojonej cebuli lekko zrumień. Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko. Wsyp łyżkę bułki tartej. Dodaj przesmażoną cebulę oraz starte trzony pieczarek. Obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę.
- W głębokim talerzu roztrzep widelcem jajko. Wsyp na mały talerz łyżkę bułki tartej. Nakładaj łyżką masę mięsną ściśle do pieczarek, formując na górze kulę. Jeżeli pozostanie ci farszu, to zrób pulpeciki. Na patelni rozgrzej olej. Faszerowane pieczarki panieruj z obu stron w jajku i bułce tartej. Układaj na rozgrzanej patelni. Obsmażaj na złoty kolor z obu stron. Gotowe pieczarki przekładaj do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu przesmaż pozostałą pokrojoną cebulę. Dodaj do pieczarek wraz z tłuszczem.
- Nagrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra/dół. Wlej do faszerowanych pieczarek szklankę ciepłej wody. Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do piekarnika. Piecz na średniej mocy około 40 minut. Po upieczeniu wyjmij pieczarki i dopraw do smaku powstały sos.
- Faszerowane mięsem pieczarki możesz podać jako składnik dania głównego lub jako przestawkę. Danie jest równie smaczne podane na zimno.