Pierś kurczaka duszona z warzywami
Pierś kurczaka duszona z warzywami to propozycja na pyszny obiad. Kawałki mięsa w kremowym sosie z dużą ilością brukselki i fasolki szparagowej.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Pierś kurczaka duszona z warzywami
2
porcje45
minut30
minutKuchnia: polska / Potrawa: kurczak duszony w warzywach / Stopień trudności: łatwe
Do przyrządzenia piersi kurczaka użyłem warzyw mrożonych wyjętych z paczki mieszanki wiosennej. Wykorzystałem brukselkę i zieloną fasolkę szparagową. Oczywiście możesz wybrać inne warzywa. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
1 pierś z kurczaka
8 sztuk brukselki
garść fasolki szparagowej
1 średnia cebula
olej do smażenia
mąka
1 łyżka śmietany 18% – opcjonalnie
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie liście laurowe, papryka słodka…
posiekany koperek
Pierś kurczaka duszona z warzywami – przepis
- Obierz cebulę i pokrój w piórka. Z piersi z kurczaka usuń błony. Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w poprzek włókien na centymetrowe plastry.
- Każdy kawałek rozbij lekko ręką. Mięso przełóż do miski. Posól, popieprz i oprósz słodką papryką. Obłóż pokrojoną cebulą. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Wymieszaj wszystkie składniki. Przykryj miskę i odstaw na 30 minut do lodówki by smaki się przeszły.
- Wyjmij mięso z lodówki. Zdejmij cebulę, ziarna ziela angielskiego oraz liście laurowe. Obtocz kawałki w mące. Na patelni rozgrzej olej. Przełóż kawałki na patelnię. Obsmaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż na ręcznik papierowy, by tłuszcz obciekł. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklij cebulę, którą zdjąłeś z mięsa.
- Wlej do garnka 1,5 szklanki wody. Zagotuj. Obsmażone mięso, cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe włóż do gotującej się wody. Zmniejsz moc palnika do najmniejszej. Duś pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
- Przygotuj warzywa. Nie rozmrażaj ich. Włóż warzywa do duszonego mięsa. Duś całość przez 30 minut.
- Odlej do kubka trochę sosu z garnka, dodaj śmietanę i wymieszaj, by nie było grudek. Wlej zawartość kubka do duszonego mięsa i wymieszaj. Chwilę pogotuj. Posyp posiekanym koperkiem.
- Pierś kurczaka duszoną z warzywami podawaj z kaszą gryczaną oraz surówką.