Placek ze śliwkami i jabłkami
Placek ze śliwkami i jabłkami to przepyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Połączenie jabłek i śliwek sprawi, że nasz wypiek będzie bardzo aromatyczny.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Placek ze śliwkami i jabłkami
12
porcji30
minut60
minutKuchnia: polska Danie: ciasto z owocami Stopień trudności: łatwe
Placek ze śliwkami i jabłkami upiekłem w kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto
300 g mąki tortowej typ 450 – 1,2 szklanki
100 g zimnego masła – 1/2 kostki
2 jajka
1 żółtko
50 g cukru – 1/4 szklanki
8 g cukru wanilinowego -1/2 paczki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kopiasta łyżka śmietany 18%
Farsz owocowy
4 średnie jabłka
300 g śliwek
1/4 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
Placek ze śliwkami i jabłkami – przepis
- Przesiej 300 g mąki do miski. Wsyp cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj łyżką. Włóż pół kostki zimnego masła i siekaczem bądź nożem rozdrobnij na jak najmniejsze kawałki. Wbij dwa całe jajka oraz dodaj żółtko. Włóż kopiastą łyżkę śmietany. Zagnieć ręką ciasto do połączenia składników. Gotowe ciasto podziel na 2 części, 2/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika.
- Jabłka umyj i obierz ze skórki. Podziel na ćwiartki, usuń ogonki i gniazda nasienne. Pokrój ćwiartki wzdłuż na 3 części. Śliwki umyj. Przekrój i usuń pestki. Wsyp do szklanki 50 g cukru i łyżeczkę cynamonu, wymieszaj.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, pokrój w centymetrowej grubości plastry, które rozłóż na spodzie formy i palcami połącz z sobą.
- Owoce ułóż na cieście, kładź na przemian śliwki i jabłka. Posyp owoce mieszaniną cukru i cynamonu.
- Wyjmij z zamrażalnika pozostałe ciasto i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Powstałymi wiórkami posyp owoce na całej powierzchni.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180oC, grzanie góra/dół. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz 60 minut. Jeżeli wierzch ciasta zacznie się zapiekać, to przykryj go folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i zostaw do całkowitego wystygnięcia.