Placek ze śliwkami i jabłkami

Placek ze śliwkami i jabłkami

Placek ze śliwkami i jabłkami to przepyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Połączenie jabłek i śliwek sprawi, że nasz wypiek będzie bardzo aromatyczny.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Placek ze śliwkami i jabłkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

60

minut

Kuchnia: polska Danie: ciasto z owocami Stopień trudności: łatwe

Placek ze śliwkami i jabłkami upiekłem w kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto

  • 300 g mąki tortowej typ 450 – 1,2 szklanki

  • 100 g zimnego masła – 1/2 kostki

  • 2 jajka

  • 1 żółtko

  • 50 g cukru – 1/4 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego -1/2 paczki

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • kopiasta łyżka śmietany 18%

  • Farsz owocowy

  • 4 średnie jabłka

  • 300 g śliwek

  • 1/4 szklanki cukru

  • łyżeczka cynamonu

Placek ze śliwkami i jabłkami – przepis

  • Przesiej 300 g mąki do miski. Wsyp cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj łyżką. Włóż pół kostki zimnego masła i siekaczem bądź nożem rozdrobnij na jak najmniejsze kawałki. Wbij dwa całe jajka oraz dodaj żółtko. Włóż kopiastą łyżkę śmietany. 
Składniki ciastaZagnieć ręką ciasto do połączenia składników. Gotowe ciasto podziel na 2 części, 2/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika.Gotowe ciasto półkruche
  • Jabłka umyj i obierz ze skórki. Podziel na ćwiartki, usuń ogonki i gniazda nasienne. Pokrój ćwiartki wzdłuż na 3 części. Śliwki umyj. Przekrój i usuń pestki. Wsyp do szklanki 50 g cukru i łyżeczkę cynamonu, wymieszaj.Jabłka i śliwki
  • Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, pokrój w centymetrowej grubości plastry, które rozłóż na spodzie formy i palcami połącz z sobą.Wylepianie ciastem dna formyPrzygotowany spód ciasta
  • Owoce ułóż na cieście, kładź na przemian śliwki i jabłka. Posyp owoce mieszaniną cukru i cynamonu.Owoce ułożone na cieścieOwoce posypane cukrem z cynamonem
  • Wyjmij z zamrażalnika pozostałe ciasto i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Powstałymi wiórkami posyp owoce na całej powierzchni.Ciasto gotowe do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180oC, grzanie góra/dół. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz 60 minut. Jeżeli wierzch ciasta zacznie się zapiekać, to przykryj go folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i zostaw do całkowitego wystygnięcia.Upieczony placek ze śliwkami i jabłkami

Podobne wpisy