Półkruchy placek z rabarbarem
Super pyszny półkruchy placek z rabarbarem to szybkie i proste ciasto do wykonania z wiosenną nutką. Spróbuj, nie pożałujesz.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Półkruchy placek z rabarbarem
16
porcji40
minut35
minutKuchnia: polska Danie: ciasto półkruche Stopień trudności: łatwe
Składniki
320 g mąki tortowej 450- 2 szklanki
100 g masła
1 jajko
1 żółtko
1 kopiasta łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130 g cukru pudru-3/4 szklanki
3 łyżki cukru do rabarbaru
8 g cukru wanilinowego
olejek rumowy-opcjonalnie
Półkruchy placek z rabarbarem-przepis
- Odetnij końcówki łodyg rabarbaru. Umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój łodygi na 1 cm kawałki, zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw.
- Dodaj do dwóch szklanek mąki łyżeczkę proszku do pieczenia. Przesiej mąkę z proszkiem do miski. Włóż 100 g zimnego masła i posiekaj na drobne kawałki. Wbij jajko i dodaj żółtko, łyżkę śmietany, cukier puder oraz kilka kropel olejku rumowego. Zagnieć szybko ciasto. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Kwadratową formę do pieczenia (moja była o wymiarach 24×24 cm) posmaruj masłem i oprósz mąka. Wyłóż dno formy ciastem, nakłuj powierzchnię widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj ciasto przez około 15 minut.
- Zapieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Wyjmij kawałek ciasta z zamrażalnika i zetrzyj go na tarce o dużych oczkach. Odlej sok z rabarbaru, a kawałki rabarbaru rozłóż na zapieczonym cieście. Na wierzch rozłóż starte ciasto. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 35 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
- Posyp ciasto cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Pokrój placek z rabarbarem na kwadraty.