Chleb pszenny

Pszenny chleb śniadaniowy na drożdżach

Zamiast tradycyjnych bułek proponuję upiec pszenny chleb śniadaniowy na drożdżach. Łatwy i szybki przepis, W sam raz na weekendowe śniadanie.

Zapraszam do moich przepisów na pieczywo oraz na instagram

Pszenny chleb śniadaniowy na drożdżach

Ilość porcji

2

bochenki
Czas przygotowania

20

minut
Czas pieczenia

35

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: pieczywo / Stopień trudności: łatwe

Są dwa sposoby przygotowania ciasta na chleb śniadaniowy. Pierwszy sposób to przygotowanie ciasta rano. Odczekanie aż urośnie i pieczenie. Drugi sposób polega na przygotowaniu ciasta wieczorem, wstawieniu do lodówki na 8 godzin i pieczeniu rano dnia następnego. Ja najczęściej korzystam z drugiego sposobu. Nie muszę wstawać wcześnie rano, by zdążyć z wypiekiem na śniadanie.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 700 g mąki pszennej typ 650 – 5 szklanek z czubem

  • 250 ml mleka – 1 szklanka

  • 200 ml wody – 4/5 szklanki

  • 40 ml oleju rzepakowego – 4 łyżki

  • 10 g drożdży suchych – 1,5 paczki lub 30 g świeżych

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • łyżeczka cukru

  • sezam lub mak do posypania

Pszenny chleb śniadaniowy na drożdżach – przepis

  • Wieczorem przesiej mąkę do miski. Wsyp drożdże i sól. Wymieszaj dokładnie.Przesiewanie mąkiSuche składniki
  • Wymieszaj mleko z wodą i wlej do miski. Zagnieć ręką ciasto, by odchodziło od dłoni. Dodaj olej. Zagniataj do momentu aż cały tłuszcz, będzie wchłonięty przez ciasto. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.Zagniecione ciasto
  • Zakryj miskę folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 8 godzin. Rano będziesz miał pięknie wyrośnięte ciasto.Wyrośnięte ciasto
  • Jeżeli zdecydujesz się na użycie drożdży świeżych postępuj w następujący sposób. Podgrzej mleko i wodę do temperatury około 30°C. Wymieszaj mąkę z solą. Zrób w mące dołek. Wkrusz drożdże i posyp cukrem. Wlej wodę i mleko. Lekko wymieszaj w dołku z mąką. Zostaw na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Zagnieć ciasto.
  • Wyłóż dno foremek papierem do pieczenia. Ja użyłem keksówek 20 i 25 cm. Rano wyjmij ciasto z miski. Posyp blat lekko mąką. Delikatnie zagnieć. Podziel na dwie części. Uformuj wałki i przełóż je do foremek. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.Wałek ciasta
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Grzanie góra/dół. Natnij ostrym nożem lub żyletką ciasto w foremkach. Posmaruj wierzch ciasta wodą i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 – 35 minut, do suchego patyczka. Sprawdzaj, czy chleb się mocno nie rumieni, jeżeli tak to musisz przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmij blachy z piekarnika, a pieczywo ostudź na kratce.Ciasto w formachUpieczony chleb

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *