Pulpety drobiowe z kaszą gryczaną
Zapraszam na pulpety drobiowe z kaszą gryczaną podane z gotowanym kalafiorem polanym smacznym sosem jogurtowo-musztardowym, zadowolą każdego smakosza.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Pulpety drobiowe z kaszą gryczaną
3
porcje30
minut25
minutDo przygotowania pulpetów użyłem mięsa z udźca indyka. Mięso zmieliłem w sklepie. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
400 g mięsa mielonego z udźca indyka
1/2 ugotowanej torebki kaszy gryczanej jasnej
1/2 średniej cukinii
1 duża cebula
1 duże lub 2 małe jajka
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek, papryka mielona
2 łyżki śmietany 18%
olej do smażenia
Sos jogurtowo – musztardowy
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz czarny
posiekany koperek
1 średni kalafior
Pulpety drobiowe z kaszą gryczaną – przepis
- Zagotuj w garnku posoloną wodę. Włóż do garnka woreczek z białą kaszą gryczaną. Gotuj na małej mocy palnika 15 minut. Wyjmij ugotowaną kaszę i odstaw by ściekła z niej woda. Podziel kaszę na pół i jedną połowę przełóż do miski.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej, włóż połowę cebuli i smaż do zarumienienia. Odstaw do przestygnięcia. Połowę cukinii umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, lekko posól i odstaw.
- Do miski z kaszą włóż zmielone mięso z indyka. Wbij jajka. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Odciśnij z soku cukinię i połowę dodaj do miski. Wsyp bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej na patelni olej. Formuj ręką maczaną w wodzie pulpety i kładź na rozgrzany tłuszcz. Jeżeli wymieszane mięso jest rzadsze możesz wkładać na patelnię łyżką. Smaż z obu stron do zarumienienia. Uważaj, bo mięso z kaszą lubi się szybko przypalać.
- Usmażone pulpety przełoż do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklij pozostałą cebulę. Pod koniec dodaj resztę odciśniętej cukinii i chwilę smaż. Usmażoną cebulę wraz z cukinią ułóż na pulpetach. Wlej do naczynia żaroodpornego 2 szklanki wody.
- Nagrzej piekarnik do 180oC grzanie góra/dół. Wstaw do piekarnika naczynie z pulpetami. Piecz 25 minut. Po piętnastu minutach wyjmij naczynie z piekarnika i przełóż pulpety na talerz. Wlej 1/4 szklanki sosu z naczynia i dodaj śmietanę. Wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Wlej do reszty sosu i wymieszaj. Dopraw sos solą i pieprzem. Przełóż z powrotem pulpety do naczynia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyłącz piekarnik. Pozostaw naczynie w piekarniku.
- Obierz kalafior z liści. Podziel na różyczki. Umyj pod bieżącą wodą. Zagotuj w garnku posoloną wodę. Włóż kalafior i ugotuj. Sprawdzaj twardość widelcem, nie rozgotuj kalafiora. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miski.
- Włóż do miseczki jogurt, majonez, musztardę i miód. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek. Wszystko wymieszaj.
- Wyjmij z piekarnika pulpety. Ułóż trzy na talerzu. Na wierzch połóż cebulę z sosu. Lekko polej sosem. Z boku ułóż różyczki ugotowanego kalafiora i polej sosem jogurtowo – musztardowym.