Ryba duszona z cukinią i papryką
Tym razem proponuję na obiad lub kolację rybę duszoną z cukinią i papryką. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Efekt Cię zaskoczy.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Ryba duszona z cukinią i papryką
2
porcje30
minut25
minutKuchnia: polska / Potrawa: ryba duszona/ Stopień trudności: łatwe
Danie przygotowałem z ryby miruny. Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.
Składniki
300 g fileta z miruny
1 średnia papryka
1/2 średniej cukinii
1 nieduża cebula
sok z cytryny
śmietana 18%
1/2 łyżeczki mąki – opcjonalnie
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek
posiekany koperek
Ryba duszona z cukinią i papryką – przepis
- Płat fileta miruny umyj pod ciepłą bieżącą wodą. Podziel na mniejsze porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posól, popieprz i oprósz ziołami prowansalskimi oraz majerankiem.
- Paprykę przekrój wzdłuż. Usuń pestki i gniazdo nasienne. Umyj pod bieżącą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Połówkę cukinii umyj i pokrój w półplasterki.
- Rozgrzej na patelni olej. Dodaj cebulę i smaż ma małej mocy palnika do zeszklenia. Dodaj pozostałe warzywa. Wszystko wymieszaj i przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wlej do patelni 1/2 szklanki wody. Ułóż na warzywach kawałki ryby. Duś pod przykryciem około 25 minut.
- Włóż do kubka 2 łyżki śmietany. Wlej kilka łyżek sosu z patelni i dokładnie wymieszaj. Dodaj 1/2 łyżeczki mąki i wymieszaj, tak by nie było grudek. Wyjmij porcje ryby z patelni. Wlej śmietanę i wymieszaj razem z warzywami. Ułóż rybę z powrotem na patelnię. Chwilę podduś, aż sos się zagęści. Podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem.