Ryba podana z ziemniakami

Ryba duszona z cukinią i papryką

Tym razem proponuję na obiad lub kolację rybę duszoną z cukinią i papryką. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Efekt Cię zaskoczy.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Ryba duszona z cukinią i papryką

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

25

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ryba duszona/ Stopień trudności: łatwe

Danie przygotowałem z ryby miruny. Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.

Składniki

  • 300 g fileta z miruny

  • 1 średnia papryka

  • 1/2 średniej cukinii

  • 1 nieduża cebula

  • sok z cytryny

  • śmietana 18%

  • 1/2 łyżeczki mąki – opcjonalnie

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek

  • posiekany koperek

Ryba duszona z cukinią i papryką – przepis

  • Płat fileta miruny umyj pod ciepłą bieżącą wodą. Podziel na mniejsze porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posól, popieprz i oprósz ziołami prowansalskimi oraz majerankiem.Porcje przyprawionej ryby
  • Paprykę przekrój wzdłuż. Usuń pestki i gniazdo nasienne. Umyj pod bieżącą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Połówkę cukinii umyj i pokrój w półplasterki.Pokrojone warzywa
  • Rozgrzej na patelni olej. Dodaj cebulę i smaż ma małej mocy palnika do zeszklenia. Dodaj pozostałe warzywa. Warzywa na  patelni.Wszystko wymieszaj i przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wlej do patelni 1/2 szklanki wody. Ułóż na warzywach kawałki ryby. Duszenie ryby z warzywami.Duś pod przykryciem około 25 minut.Uduszona ryba
  • Włóż do kubka 2 łyżki śmietany. Wlej kilka łyżek sosu z patelni i dokładnie wymieszaj. Dodaj 1/2 łyżeczki mąki i wymieszaj, tak by nie było grudek. Wyjmij porcje ryby z patelni. Wlej śmietanę i wymieszaj razem z warzywami. Przygotowywanie sosuUłóż rybę z powrotem na patelnię. Chwilę podduś, aż sos się zagęści. Podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem.Gotowa ryba z cukinią i papryką

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *