Sernik zebra z dynią i kakao
Sernik zebra z pomarańczowym puree z dyni i kakao. Dynia w połączeniu z czekoladowym smakiem tworzy wspaniały bukiet smakowy. Sernik ma piękny kolor.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Sernik zebra z dynią i kakao
8
porcji45
minut65
minutSernik zebrę z dynią piekłem w tortownicy o średnicy 22 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Składniki na masę serową
500 g twarogu półtłustego – 2 kostki
600 g jogurtu greckiego – 2,4 szklanki
2 jajka
40 g cukru pudru – trochę mniej niż 1/3 szklanki
16 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie
40 g budyniu śmietankowego – 1 opakowanie
kilka kropel olejku rumowego – opcjonalnie
Część ciasta z dynią
200 g puree z dyni
750 g masy serowej
Część ciasta z kakao
2 łyżki kakao
550 g masy serowej
Lukier śmietanowy
120 g śmietany 18%
1 kopiasta łyżka cukru pudru
Sernik zebra z dynią i kakao – przepis
- Dynię umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół. Połówki pokrój w paski o szerokości około 3 cm. Usuń gniazda nasienne i ogonek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż kawałki dyni wypukłością do dołu. Nagrzej piekarnik do 180oC, grzanie góra dół. Piecz dynię do miękkości, mnie zajęło to 30 minut. Upieczoną dynię ostudź i usuń skórkę. Blenderem ręcznym zblenduj na gładką masę. Odstaw.
- Włóż do miski 2 kostki twarogu i widelcem rozdrobnij twaróg. Dodaj jogurt grecki i blenderem rozdrobnij na gładką masę. Do masy serowej wbij 2 jajka, wsyp 4 łyżki cukru pudru oraz cukier wanilinowy. Wsyp proszek budyniowy oraz dodaj kilka kropel olejku rumowego. Wstępnie wymieszaj łyżką, a dokładnie mikserem na gładką masę.
- Przełóż 750 g masy serowej miski, dodaj puree z dyni i wymieszaj mikserem. Do do miski z pozostałą masą serową wsyp 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszaj.
- Dno i boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką wazową wlej sernik dyniowy do tortownicy. Mniejszą łyżką wlej na wierzch warstwę dyniowej masy kakaowej. Postępuj w ten sposób do wyczerpania mas. Postaraj się by warstwą wierzchnią, była jasna masa serowa.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 170oC grzanie góra/ dół. Wstaw tortownicę i piecz 65 minut. Jeżeli góra zacznie się mocno zapiekać, to przykryj ją folią aluminiową. Po ty czasie wyłącz grzanie i pozostaw sernik w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami. Wystaw ciasto do wystygnięcia.
- Włóż do miseczki 120 g śmietany 18%, wsyp łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj, by powstała gładka masa. Lukrem śmietanowym posmaruj wierzch sernika i wyrównaj masę.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 170oC grzanie góra/ dół. Wstaw tortownicę i zapiekaj lukier przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony sernik zebrę wyjmij z formy i przełóż na talerz. Wstaw do lodówki na kilka godzin.