Sernik zebra z dynią i kakao

Sernik zebra z dynią i kakao

Sernik zebra z pomarańczowym puree z dyni i kakao. Dynia w połączeniu z czekoladowym smakiem tworzy wspaniały bukiet smakowy. Sernik ma piękny kolor.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Sernik zebra z dynią i kakao

Recipe by Marek
Ilość porcji

8

porcji
Czas przygotowania

45

minut
Czas pieczenia

65

minut

Sernik zebrę z dynią piekłem w tortownicy o średnicy 22 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu półtłustego – 2 kostki

  • 600 g jogurtu greckiego – 2,4 szklanki

  • 2 jajka

  • 40 g cukru pudru – trochę mniej niż 1/3 szklanki

  • 16 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie

  • 40 g budyniu śmietankowego – 1 opakowanie

  • kilka kropel olejku rumowego – opcjonalnie

  • Część ciasta z dynią

  • 200 g puree z dyni

  • 750 g masy serowej

  • Część ciasta z kakao

  • 2 łyżki kakao

  • 550 g masy serowej

  • Lukier śmietanowy

  • 120 g śmietany 18%

  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru

Sernik zebra z dynią i kakao – przepis

  • Dynię umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół. Połówki pokrój w paski o szerokości około 3 cm. Usuń gniazda nasienne i ogonek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż kawałki dyni wypukłością do dołu. Nagrzej piekarnik do 180oC, grzanie góra dół. Piecz dynię do miękkości, mnie zajęło to 30 minut. Upieczona dyniaUpieczoną dynię ostudź i usuń skórkę. Blenderem ręcznym zblenduj na gładką masę. Odstaw.Puree z dyni
  • Włóż do miski 2 kostki twarogu i widelcem rozdrobnij twaróg. Dodaj jogurt grecki i blenderem rozdrobnij na gładką masę. Masa serowaDo masy serowej wbij 2 jajka, wsyp 4 łyżki cukru pudru oraz cukier wanilinowy. Wsyp proszek budyniowy oraz dodaj kilka kropel olejku rumowego.Składniki masy serowej Wstępnie wymieszaj łyżką, a dokładnie mikserem na gładką masę.Masa serowa
  • Przełóż 750 g masy serowej miski, dodaj puree z dyni i wymieszaj mikserem.Puree dodane do masy serowejMasa serowa z dynią Do do miski z pozostałą masą serową wsyp 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszaj.Masa serowa z kakao
  • Dno i boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką wazową wlej sernik dyniowy do tortownicy. Mniejszą łyżką wlej na wierzch warstwę dyniowej masy kakaowej. tworzenie "zebry"Postępuj w ten sposób do wyczerpania mas.Tworzenie "zebry" Postaraj się by warstwą wierzchnią, była jasna masa serowa.Sernik gotowy do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 170oC grzanie góra/ dół. Wstaw tortownicę i piecz 65 minut. Jeżeli góra zacznie się mocno zapiekać, to przykryj ją folią aluminiową. Po ty czasie wyłącz grzanie i pozostaw sernik w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami. Wystaw ciasto do wystygnięcia.
  • Włóż do miseczki 120 g śmietany 18%, wsyp łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj, by powstała gładka masa. Lukrem śmietanowym posmaruj wierzch sernika i wyrównaj masę.Sernik z lukrem śmietanowym
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 170oC grzanie góra/ dół. Wstaw tortownicę i zapiekaj lukier przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony sernik zebrę wyjmij z formy i przełóż na talerz. Wstaw do lodówki na kilka godzin.Sernik zebra z dynią i kakaoSernik zebra z dynią i kakao

Podobne wpisy