Sos beszamelowy łatwy przepis
Prosty i sprawdzony przepis na sos beszamelowy. Wspaniale nadaje się do dań z makaronów, warzyw i zapiekanek. Zrobisz go w kilkanaście minut.
Zapraszam do moich przepisów oraz na Instagram.
Sos beszamelowy
Kuchnia: francuska / Potrawa: sos/ Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji –0,5 litra Czas przygotowania – 20 minut
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
- 0,5 l mleka – 2 szklanki
- 50 g masła 1/4 kostki
- 3 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz czarny lub biały, gałka muszkatołowa
Sos beszamelowy – przepis
Przygotuj wszystkie składniki.
Ustaw małą moc palnika. W rondelku rozpuść 50 g masła.
Dodawaj do masła stopniowo mąkę, ciągle mieszając trzepaczką. Ja używam trzepaczki spiralnej do ubijania piany. mieszaj do momentu, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ewentualne grudki przetrzyj łyżka.
Jeżeli masa jest już gładka, możesz wlewać mleko. Możesz zwiększyć nie co moc palnika. Posól, popieprz i wsyp gałkę muszkatołową. Mieszaj trzepaczką do uzyskania konsystencji kisielu. U mnie trwa to około 7 – 8 minut. Na początku mieszania sos będzie rzadki, z czasem zacznie gęstnieć.
Gdy sos osiągnie żądaną konsystencję, wyłącz grzanie. Spróbuj smak i ewentualnie dopraw.
Sos beszamelowy możesz użyć do zapiekanek makaronowych, warzywnych oraz dań rybnych. Jeżeli nie zużyjesz całego sosu na raz, możesz go przechować do 3 dni w lodówce.