sos beszamelowy

Sos beszamelowy łatwy przepis

Prosty i sprawdzony przepis na sos beszamelowy. Wspaniale nadaje się do dań z makaronów, warzyw i zapiekanek. Zrobisz go w kilkanaście minut.

Zapraszam do moich przepisów oraz na Instagram.

Sos beszamelowy

Kuchnia: francuska / Potrawa: sos/ Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji –0,5 litra  Czas przygotowania – 20 minut  

Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 0,5 l mleka – 2 szklanki
  • 50 g masła 1/4 kostki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz czarny lub biały, gałka muszkatołowa

Sos beszamelowy – przepis

Przygotuj wszystkie składniki.

Ustaw małą moc palnika. W rondelku rozpuść 50 g masła.

Roztopione masło

Dodawaj do masła stopniowo mąkę, ciągle mieszając trzepaczką. Ja używam trzepaczki spiralnej do ubijania piany. mieszaj do momentu, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ewentualne grudki przetrzyj łyżka.

Masa mączno-maślana

Jeżeli masa jest już gładka, możesz wlewać mleko. Możesz zwiększyć nie co moc palnika. Posól, popieprz i wsyp gałkę muszkatołową. Mieszaj trzepaczką do uzyskania konsystencji kisielu. U mnie trwa to około 7 – 8 minut. Na początku mieszania sos będzie rzadki, z czasem zacznie gęstnieć.

Sos z przyprawami

Gdy sos osiągnie żądaną konsystencję, wyłącz grzanie. Spróbuj smak i ewentualnie dopraw.

Gotowy sos

Sos beszamelowy możesz użyć do zapiekanek makaronowych, warzywnych oraz dań rybnych. Jeżeli nie zużyjesz całego sosu na raz, możesz go przechować do 3 dni w lodówce.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *