Ciasto drożdżowe z bakaliami

Świąteczny placek drożdżowy z bakaliami

W Święta Bożego Narodzenia w naszej rodzinie od niepamiętnych czasów gości na stole wigilijnym placek drożdżowy z bakaliami. Łatwy, sprawdzony przepis.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta drożdżowe oraz na Instagram.

Świąteczny placek drożdżowy z bakaliami

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

keksówki
Czas przygotowania

40

minut
Czas oczekiwania

2,5

godziny
Czas pieczenia

50

minut

Kuchnia: kuchnia europejska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe

Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 500 g mąki tortowej typ 450 – 3 szklanki

  • 120 g cukru – 1/2 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 10 g drożdży instant – 1 1/2 paczki lub 40 g świeżych

  • łyżeczka cynamonu

  • łyżeczka przyprawy do piernika

  • 1/2 łyżeczki kardamonu

  • szczypta soli

  • 120 g masła lub margaryny

  • 200 ml mleka

  • 2 jajka

  • 100 g rodzynek

  • 1oo g suszonych moreli

  • 100 g kandyzowanych owoców – według uznania

  • 2 batoniki marcepanowe – 50 g

  • KRUSZONKA

  • 50 g masła – 1/4 kostki

  • 80 g mąki

  • 5 łyżek cukru

Świąteczny placek drożdżowy z bakaliami – przepis

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.Składniki do ciasta
  • Rozpuść w garnku masło. Podgrzej mleko. Przesiej przez sito do miski mąkę. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Dodaj cynamon, kardamon i przyprawę do piernika. Posól. Wsyp drożdże. Wszystkie suche składniki wymieszaj łyżką. Wbij do miski 2 jajka. Wlej ciepłe mleko. Mieszaj ciasto ręką lub mikserem do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Wlej do ciasta rozpuszczone masło. Pozostaw trochę masła do posmarowania ciasta przed pieczeniem. Mieszaj ciasto do chwili, gdy cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.Zagniecione ciasto
  • Suszone morele oraz kandyzowane owoce pokrój na mniejsze kawałki. Rodzynki i morele zalej gorącą wodą. Mocz przez czas rośnięcia ciasta. Odsącz na sitku i osusz ręcznikiem papierowym. Wsyp wszystkie bakalie do miski, oprósz mąką i wymieszaj. bakalieBakalie oprószone mąką
  • Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 5 łyżek cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić. 
  • Przygotuj dwie keksówki, moje miały 21×12 cm mierzone u góry. Wyłóż je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony delikatnie mąką. Lekko zagnieć ciasto. Rozwałkuj z ciasta prostokąt. Rozłóż na nim równomiernie bakalie. Zwiń w rulon. Delikatnie wyrabiaj ciasto, tak by bakalie znalazły się w całej objętości ciasta. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj każdą część w kształt prostokąta o grubości 1 cm. Z batoników marcepanowych uformuj 2 wałki na długość rozwałkowanego ciasta. Połóż je z brzegu każdego prostokąta. Zwiń każdą część ciasta w rulon. Zagnieć końce. Przełóż wałki cista do keksówek. Ułóż szwem do dołu. Ciasto z bakaliami
  • Przykryj ciasto w foremkach i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Włącz piekarnik na grzanie góra/dół i nastaw temperaturę 180oC. Posmaruj pozostałym rozpuszczonym masłem wierzch ciasta i posyp kruszonką. Wstaw foremki do piekarnika. Piecz 50 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczął się przypiekać wierzch ciasta, to przykryj folią aluminiową. Ciasto w formach
  • Po upieczeniu wyjmij formy z piekarnika. Wyjmij ciasto drożdżowe z bakaliami i ostudź na kratce. Upieczone ciasto

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *