Klops z jajkiem

Wielkanocny klops z jajkiem

Sprawdzony przepis na wielkanocny klops z jajkiem. Pieczeń z mięsa wieprzowego z dodatkiem przypraw i ziół. Wspaniale będzie się prezentował na wielkanocnym stole.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Wielkanocny klops z jajkiem

Wielkanocny klops z jajkiem

Recipe by Marek
Ilość porcji

9

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

80

minut

Kuchniapolska / Potrawa: klops / Stopień trudności: łatwe

Do zrobienia klopsa wykorzystałem mięso mielone z łopatki. Równie smaczny będzie z mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, pól na pół.

Składniki

  • 600 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1/2 średniej cebuli

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 1/2 kajzerki lub 2 łyżki bułki tartej

  • olej do smażenia i do posmarowania foli

  • 1 łyżeczka masła

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, majeranek…

  • łyżeczka musztardy chrzanowej

Wielkanocny klops z jajkiem – przepis

  • Ugotuj 3 jajka na twardo. Po ugotowaniu ostudź. Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie. Ja zamiast kajzerki użyłem bułki tartej. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę do zarumienienia się. Przełóż mięso mielone do miski. Dodaj jajko i przyprawy. Wyciśnij czosnek przez praskę. Odciśnij bułkę z wody i dodaj do miski. Przełóż usmażoną cebule. Włóż łyżeczkę musztardy.Składniki klopsa
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ręką, aż powstanie jednolita masa. Wyrobiona masa mięsnaRozłóż na blacie kuchennym prostokąt z foli aluminiowej o długości około 30 cm. Posmaruj go olejem. Wyłóż mięso na folię. Uformuj kwadrat o boku 20 cm. Obierz jajka ze skorupki. Ułóż je na mięsie. Ułożenie jajek na mięsieZwiń mięso z jajkami, tak by szew był u dołu. Uformuj klopsa.Uformowany klops
  • Przełóż Klopsa do keksówki o wymiarach 20×12 cm. Posyp wierzch klopsa papryką mieloną. Ułóż wiórki masła na klopsie. Klops gotowy do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra/dół. Wstaw klopsa i piecz 70-80 minut. Po upieczeniu ostudź w foremce. Wyjmij z foremki i przełóż na półmisek.Gotowy klops
  • Pokrój klopsa na plastry i podawaj z ćwikłą z chrzanem.Klops z jajkiem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *