Wielkanocny klops z jajkiem
Sprawdzony przepis na wielkanocny klops z jajkiem. Pieczeń z mięsa wieprzowego z dodatkiem przypraw i ziół. Wspaniale będzie się prezentował na wielkanocnym stole.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Wielkanocny klops z jajkiem
9
porcji30
minut80
minutKuchnia: polska / Potrawa: klops / Stopień trudności: łatwe
Do zrobienia klopsa wykorzystałem mięso mielone z łopatki. Równie smaczny będzie z mielonego mięsa wieprzowego i wołowego, pól na pół.
Składniki
600 g mielonej łopatki wieprzowej
1/2 średniej cebuli
3 ząbki czosnku
1 jajko
1/2 kajzerki lub 2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia i do posmarowania foli
1 łyżeczka masła
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, majeranek…
łyżeczka musztardy chrzanowej
Wielkanocny klops z jajkiem – przepis
- Ugotuj 3 jajka na twardo. Po ugotowaniu ostudź. Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie. Ja zamiast kajzerki użyłem bułki tartej. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę do zarumienienia się. Przełóż mięso mielone do miski. Dodaj jajko i przyprawy. Wyciśnij czosnek przez praskę. Odciśnij bułkę z wody i dodaj do miski. Przełóż usmażoną cebule. Włóż łyżeczkę musztardy.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ręką, aż powstanie jednolita masa.
Rozłóż na blacie kuchennym prostokąt z foli aluminiowej o długości około 30 cm. Posmaruj go olejem. Wyłóż mięso na folię. Uformuj kwadrat o boku 20 cm. Obierz jajka ze skorupki. Ułóż je na mięsie.
Zwiń mięso z jajkami, tak by szew był u dołu. Uformuj klopsa.
- Przełóż Klopsa do keksówki o wymiarach 20×12 cm. Posyp wierzch klopsa papryką mieloną. Ułóż wiórki masła na klopsie.
- Nagrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra/dół. Wstaw klopsa i piecz 70-80 minut. Po upieczeniu ostudź w foremce. Wyjmij z foremki i przełóż na półmisek.
- Pokrój klopsa na plastry i podawaj z ćwikłą z chrzanem.