Wiśnie w syropie – pasteryzowane
Wiśnie w syropie to idealny sposób na przechowanie wiśni. Taka konfitura wyśmienicie nadaje się do pieczywa, wypieków ciast, deserów… Trochę lata w słoiku.
Przepis jest bardzo prosty. Potrzebne tylko dwa składniki – wiśnie i cukier. Podaję przepis na 1 kg wiśni. Zapraszam do moich przepisów na przetwory oraz na Instagram.
Wiśnie w syropie
4
słoiki9
godzin20
minutKuchnia: polska / Potrawa: konfitura / stopień trudności: łatwe
Na przetwory wybieraj wiśnie dojrzałe i nieuszkodzone. Podaję przepis na 1 kg wiśni, możesz go dowolnie zwielokrotnić. Przepis nie zawiera wody. Tak zakonserwowane owoce możesz wykorzystać do różnych potraw.
Składniki
1 kg wiśni
350 g cukru
Wiśnie w syropie – przepis
- Wiśnie przesyp do miski i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
- Wydryluj wiśnie. Ja użyłem drylownicy.
- Wydrylowane wiśnie zasyp cukrem. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na całą noc, by wiśnie puściły sok.
- Przygotuj 4 słoiki po dżemie. Umyj i sparz słoiki i pokrywki. Wymieszaj wiśnie z syropem. Rozłóż do słoików wiśnie bez soku. Do każdego słoika wlej soku. Staranie wytrzyj brzegi słoików i zakręć pokrywki.
- Na dno garnka połóż ściereczkę, zabezpieczy słoiki przed uszkodzeniem w czasie gotowania. Ustaw słoiki, tak by się nie stykały. Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i zagotuj wodę. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz do minimum moc palnika. Woda powinna tylko delikatnie mrugać. Gotuj przez około 20 minut. Wyjmij słoiki z garnka. Odwróć dnem do góry i przykryj ściereczką. Po wystudzeniu odwróć słoiki z wiśniami. Przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.