Wiśnie w syropie

Wiśnie w syropie – pasteryzowane

Wiśnie w syropie to idealny sposób na przechowanie wiśni. Taka konfitura wyśmienicie nadaje się do pieczywa, wypieków ciast, deserów… Trochę lata w słoiku.

Przepis jest bardzo prosty. Potrzebne tylko dwa składniki – wiśnie i cukier. Podaję przepis na 1 kg wiśni. Zapraszam do moich przepisów na przetwory oraz na Instagram.

Wiśnie w syropie

Ilość porcji

4

słoiki
Czas przygotowania

9

godzin
Czas gotowania

20

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: konfitura / stopień trudności: łatwe

Na przetwory wybieraj wiśnie dojrzałe i nieuszkodzone. Podaję przepis na 1 kg wiśni, możesz go dowolnie zwielokrotnić. Przepis nie zawiera wody. Tak zakonserwowane owoce możesz wykorzystać do różnych potraw.

Składniki

  • 1 kg wiśni

  • 350 g cukru

Wiśnie w syropie – przepis

  • Wiśnie przesyp do miski i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.Wiśnie
  • Wydryluj wiśnie. Ja użyłem drylownicy.Drylowanie wiśni
  • Wydrylowane wiśnie zasyp cukrem. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na całą noc, by wiśnie puściły sok.Wiśnie z cukrem
  • Przygotuj 4 słoiki po dżemie. Umyj i sparz słoiki i pokrywki. Wymieszaj wiśnie z syropem. Rozłóż do słoików wiśnie bez soku. Do każdego słoika wlej soku. Staranie wytrzyj brzegi słoików i zakręć pokrywki.Wkładanie wiśni do słoikaWlewanie soku
  • Na dno garnka połóż ściereczkę, zabezpieczy słoiki przed uszkodzeniem w czasie gotowania. Ustaw słoiki, tak by się nie stykały. Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i zagotuj wodę. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz do minimum moc palnika. Woda powinna tylko delikatnie mrugać. Gotuj przez około 20 minut. Wyjmij słoiki z garnka. Odwróć dnem do góry i przykryj ściereczką. Po wystudzeniu odwróć słoiki z wiśniami. Przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.gotowanie i studzenie

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *