Yorkshire pudding – przepis
Yorkshire pudding to klasyczne danie kuchni angielskiej. Robi się go z ciasta podobnego do ciasta naleśnikowego. Smakuje wybornie z na słodko jak i słono.
Zapraszam do moich innych przepisów mącznych oraz na Instagram.
Yorkshire pudding – przepis
8
puddingów15
minut25
minutKuchnia: angielska / Potrawa: pudding / Stopień trudności: łatwe
Przepis zaczerpnąłem ze strony https://www.jamieoliver.com/. Zmieniłem ilość składników.
Yorkshire pudding to świetne danie na śniadanie lub kolację. Ja uwielbiam pudding z serkiem jogurtowym i dżemem truskawkowym, ale również jest smaczny z wędliną i warzywami. Puddingi piekłem w formie do muffinek o średnicy 7 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
125 g mąki tortowej-4/5 szklanki
3 jajka
150 ml mleka 3,2% tłuszczu-0,6 szklanki
2 szczypty soli
olej rzepakowy do wysmarowania form
Wskazówki
- Przygotuj składniki w temperaturze pokojowej
- Za pomocą pędzelka wysmaruj dobrze 8 foremek olejem. Nagrzej piekarnik do 190℃. Wstaw formę do piekarnika na 15 minut.
- Wbij do miski 3 jajka. Wlej mleko. Ubij trzepaczką lub za pomocą miksera jajka. Wlej mleko. Posól i dokładnie wymieszaj z masą jajeczna. Przesiej do miski mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Konsystencja ciasta naleśnikowego.
- Przelej ciasto do dzbanka. Będzie Ci łatwiej wlewać je do gorących foremek.
- Ostrożnie wyjmij formę i postaw na podstawce. Nie wyłączaj piekarnika. Wlewaj do foremek masę puddingową do połowy wysokości. Wstaw formę do piekarnika. Piecz przez 25 minut. Po tym czasie powinny być złociste i chrupiące oraz ładnie wyrośnięte.
- Podawaj ciepłe z dodatkiem serków, dżemów, wędlin lub warzyw.