Zapiekany bakłażan z farszem
Zapiekany bakłażan z farszem z mięsa mielonego i ryżu z dodatkiem sosu pomidorowego to jeden z najlepszych przepisów na pyszny letni obiad.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Zapiekany bakłażan z farszem
2
porcje45
minut45
minutKuchnia: bałkańska Danie: zapiekany bakłażan Stopień trudności: łatwe
Wybieraj bakłażany jak najmniejsze sztuki, o błyszczącej skórze, bez przebarwień, zmarszczeń i wgnieceń. Warzywo powinno być twarde i jędrne – miękkie i matowe nie będą dobrze smakowały. Z kolei wielkie sztuki mają twardą skórę, która nawet po upieczeniu się nie nadaje do jedzenia. Do przyrządzenia farszu użyłem mięsa mielonego z udźca indyka. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
2 nieduże bakłażany- około 800 g
250 g mięsa mielonego z udźca indyka
1 marchewka
1 pomidor
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
100 g ryżu
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, majeranek,
olej do smażenia
1 łyżka śmietany 18%-opcjonalnie
posiekany koperek
Zapiekany bakłażan z farszem-przepis
- Ugotuj 100 g ryżu na sypko.
- Odetnij końcówki bakłażanów. Umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj miąższ w kratkę, ale nie za głęboko, by nie uszkodzić skórki owocu. Posyp solą i odstaw na 30 minut.
- Marchewkę obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pomidor sparz wrzątkiem. Obierz skórkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem.
- Rozgrzej na patelni olej, włóż pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj startą marchewkę i posiekany czosnek i chwilę podsmaż.
- Po upływie 30 minut opłucz połówki bakłażana z soli i osusz. Łyżką wydrąż miąższ ze środka i posiekaj nożem na drobne kawałki.
- Włóż do miski mięso mielone, ugotowany ryż, usmażoną cebulę z czosnkiem, wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, oraz startą marchewkę. Dodaj posiekany miąższ z bakłażanów. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Do startego pomidora wlej 3/4 szklanki wody, włóż pozostały farsz i wymieszaj. Wlej powstały sos do naczynia żaroodpornego. Nałóż farsz do wydrążonych połówek bakłażanów. I ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Nagrzej piekarnik do 190℃. Grzanie góra/dół. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez 40-50 minut. Jeśli zacznie się wierzch zapiekać za mocno, to przykryj folią aluminiową. Jeżeli lubisz, to możesz pod koniec pieczenia ułożyć na wierzch plastry sera żółtego.
- Wyjmij upieczone bakłażany na talerz. Dopraw sos solą i pieprzem. Włóż łyżkę śmietany oraz posiekany koperek. Wymieszaj. Podawaj na gorąco.