Ziemniaki gniecione z piekarnika
Ziemniaki gniecione z piekarnika z chrupiącą skórką, pachnące rozmarynem to świetny dodatek do dania głównego. Śmiało mogą być samodzielną przekąską.
Zapraszam na inne moje przepisy z ziemniakami w roli głównej oraz na Instagram.
Ziemniaki gniecione z piekarnika
3
porcje40
minut25
minutKuchnia: polska, Potrawa: ziemniaki gniecione, Stopień trudności: łatwe
Do ziemniaków dodałem po kawałeczku boczku wędzonego, jeżeli nie jesz mięsa, możesz go pominąć. Pieczone gniecione ziemniaki świetnie pasują do barszczu czerwonego lub kapuśniaku. Przyprawy, które podałem, są tylko propozycją, możesz użyć takich, które lubisz.
Składniki
12 małych ziemniaków
30 g boczku wędzonego – opcjonalnie
przyprawy: sól, pieprz czarny, mielona papryka słodka, rozmaryn…
olej rzepakowy
Ziemniaki gniecione z piekarnika – przepis
- Ziemniaki wyszoruj w garnku z wodą. Opłucz. Włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj na małej mocy palnika do miękkości. Nie dopuść, by popękały. Odlej wodę znad ziemniaków.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Moja blacha była o wymiarach 37×25 cm. Ułóż na blasze ziemniaki. Każdy rozgnieć. Ja użyłem szklanki, ale równie dobrze może być tłuczek do ziemniaków.
- Pokrój boczek na 12 kawałeczków.
- Nagrzej piekarnik do 180oC, włącz termoobieg. Każdy pognieciony ziemniak posól, posyp pieprzem, papryką i rozmarynem. Polej łyżeczką oleju. Na wierzch połóż kawałeczek boczku.
- Piecz do zarumienienia ziemniaków. W moim piekarniku trwa to 20/25 minut. Podawaj gorące.