ziemniaki gniecione

Ziemniaki gniecione z piekarnika

Ziemniaki gniecione z piekarnika z chrupiącą skórką, pachnące rozmarynem to świetny dodatek do dania głównego. Śmiało mogą być samodzielną przekąską.

Zapraszam na inne moje przepisy z ziemniakami w roli głównej oraz na Instagram.

Ziemniaki gniecione z piekarnika

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

40

minut
Czas pieczenia

25

minut

Kuchnia: polska, Potrawa: ziemniaki gniecione, Stopień trudności: łatwe

Do ziemniaków dodałem po kawałeczku boczku wędzonego, jeżeli nie jesz mięsa, możesz go pominąć. Pieczone gniecione ziemniaki świetnie pasują do barszczu czerwonego lub kapuśniaku. Przyprawy, które podałem, są tylko propozycją, możesz użyć takich, które lubisz.

Składniki

  • 12 małych ziemniaków

  • 30 g boczku wędzonego – opcjonalnie

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, mielona papryka słodka, rozmaryn…

  • olej rzepakowy

Ziemniaki gniecione z piekarnika – przepis

  • Ziemniaki wyszoruj w garnku z wodą. Opłucz. Włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj na małej mocy palnika do miękkości. Nie dopuść, by popękały. Odlej wodę znad ziemniaków.ZiemniakiUgotowane ziemniaki
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Moja blacha była o wymiarach 37×25 cm. Ułóż na blasze ziemniaki. Każdy rozgnieć. Ja użyłem szklanki, ale równie dobrze może być tłuczek do ziemniaków.Gniecenie ziemniaków
  • Pokrój boczek na 12 kawałeczków.Pokrojony boczek
  • Nagrzej piekarnik do 180oC, włącz termoobieg. Każdy pognieciony ziemniak posól, posyp pieprzem, papryką i rozmarynem. Polej łyżeczką oleju. Na wierzch połóż kawałeczek boczku.Ziemniaki przygotowane do pieczenia
  • Piecz do zarumienienia ziemniaków. W moim piekarniku trwa to 20/25 minut. Podawaj gorące.Upieczone ziemniaki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *