Zupa jarzynowa z grzybami
Przepyszna jesienna zupa jarzynowa z dodatkiem świeżych grzybów. Grzyby w tym wypadku kozaki, świetnie podkreślają smak potrawy i powodują, że zupa jest pożywna.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz Instagram.
Zupa jarzynowa z grzybami
3
porcje30
minut25
minutKuchnia: polska Potrawa: zupa z grzybami Stopień trudności: łatwy
Do przygotowania zupy jarzynowej z grzybami, możesz użyć grzybów świeżych, mrożonych lub pasteryzowanych. Najlepiej smakują maślaki, kozaki, prawdziwki, kurki … Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
250 g świeżych grzybów
kilkanaście strąków fasoli szparagowej
1/2 małej cukinii
1 mała cebula
1 średni ziemniak
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek3/4 litra bulionu – morze być warzywny, drobiowy lub wołowy
1 łyżka śmietany 18%
Zupa jarzynowa z grzybami – przepis
- Świeże grzyby oczyść i umyj. Pokrój wraz z trzonem na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, odetnij końcówki fasoli szparagowej, umyj i pokrój na krótsze kawałki. Cukinię umyj, odetnij końcówkę i pokrój w pół plastry. Obierz ziemniaka, umyj i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia. Dodaj na patelnię pokrojone grzyby i wlej kilka łyżek bulionu. Duś grzyby pod przykryciem przez 15 minut.
- Wlej bulion, u mnie drobiowy. Dodaj podsmażone grzyby z cebulą oraz resztę warzyw. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika około25 minut. Pod koniec gotowania dodaj majeranek. Posyp posiekanym koperkiem.
- Podawaj zupę jarzynową z grzybami z dodatkiem śmietany.