Zupa jarzynowa z grzybami

Zupa jarzynowa z grzybami

Przepyszna jesienna zupa jarzynowa z dodatkiem świeżych grzybów. Grzyby w tym wypadku kozaki, świetnie podkreślają smak potrawy i powodują, że zupa jest pożywna.

Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz Instagram.

Zupa jarzynowa z grzybami

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

25

minut

Kuchnia: polska Potrawa: zupa z grzybami Stopień trudności: łatwy
Do przygotowania zupy jarzynowej z grzybami, możesz użyć grzybów świeżych, mrożonych lub pasteryzowanych. Najlepiej smakują maślaki, kozaki, prawdziwki, kurki … Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 250 g świeżych grzybów

  • kilkanaście strąków fasoli szparagowej

  • 1/2 małej cukinii

  • 1 mała cebula

  • 1 średni ziemniak

  • olej do smażenia
    przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek

  • 3/4 litra bulionu – morze być warzywny, drobiowy lub wołowy

  • 1 łyżka śmietany 18%

Zupa jarzynowa z grzybami – przepis

  • Świeże grzyby oczyść i umyj. Pokrój wraz z trzonem na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, odetnij końcówki fasoli szparagowej, umyj i pokrój na krótsze kawałki. Cukinię umyj, odetnij końcówkę i pokrój w pół plastry. Obierz ziemniaka, umyj i pokrój w kostkę.Grzyby kozakiSkładniki zupy
  • Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia. Dodaj na patelnię pokrojone grzyby i wlej kilka łyżek bulionu. Duś grzyby pod przykryciem przez 15 minut. Duszenie grzybów
  • Wlej bulion, u mnie drobiowy. Dodaj podsmażone grzyby z cebulą oraz resztę warzyw. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na średniej mocy gotowanie zupypalnika około25 minut. Pod koniec gotowania dodaj majeranek. Posyp posiekanym koperkiem.gotowanie zupy
  • Podawaj zupę jarzynową z grzybami z dodatkiem śmietany.Zupa ze śmietanąZupa jarzynowa z grzybami

Podobne wpisy