Zupa kalafiorowa z cukinią
||

Zupa kalafiorowa z cukinią

Przepyszna zupa kalafiorowa z cukinią. To moja propozycja zupę z młodych warzyw. Przepis na proste i szybkie danie spodoba się każdemu. Zapraszam.

Zapraszam do moich przepisów na inne zupy oraz na instagram.

Zupa kalafiorowa z cukinią

Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas gotowania

70

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: zupa / stopień trudności: łatwe
Zupa kalafiorowa z cukinią ugotowana na wywarze ze skrzydełek z kurczaka to świetna propozycja na lekki obiad w letni dzień. Zupę można zmiksować również na smaczną zupę krem.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • średni kalafior

  • 1/2 średniej cukinii

  • 2 skrzydełka z kurczaka

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek pora

  • kawałek selera

  • 1 średnia cebula

  • 2 średnie ziemniaki

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • posiekany koperek

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

Zupa kalafiorowa z cukinią – przepis

  • Oczyść dokładnie i umyj skrzydełka. Włóż skrzydełka do garnka i zalej 5 szklankami zimnej wody. Zagotuj. Zbieraj łyżką cedzakową szumowinę, która powstanie na samym początku gotowania. Wrzuć do garnka ziele angielskie i liść laurowy. Posól i popieprz wywar.Skrzydełka z kurczaka
  • Usuń liście okalające kalafior i odetnij głąb. Umyj kalafior pod bieżącą zimną wodą. Podziel go na różyczki.Kalafior cukiniaRóżyczki kalafiora
  • Warzywa korzeniowe obierz. Odetnij końcówkę z cukinii. Umyj pod bieżącą wodą. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Pora natomiast w plasterki. WarzywaWarzywa pokrojoneCukinia
  • Wszystkie pokrojone warzywa oprócz różyczek kalafiora dodaj do gotującego się wywaru. Gotuj przez 50 minut na małej mocy palnika.Warzywa w wywarze
  • Po 50 minutach dodaj do wywaru różyczki kalafiora oraz pokrojone ziemniaki. Gotuj jeszcze około 15 – 20 minut. Kalafior nie powinien być rozgotowany, gdyż traci dużo na smaku. Spróbuj zupę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.Kalafior w zupie
  • Możesz również zupę kalafiorową z cukinią zmiksować. Otrzymasz bardzo smaczną zupę krem. Sam wolę zupę w klasycznej postaci. Lubię delektować się smakiem poszczególnych warzyw.Zupa krem
  • Zupę kalafiorową podawaj ze śmietaną, posypaną posiekanym koperkiem. Równie smaczna jest bez dodatku śmietany. Podaj do zupy pieczywo. Porada: Śmietanę przed dodaniem do zupy zahartuj. Wlej do kubka trochę wywaru i dodaj śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.Zupa bez śmietanyZupa ze śmietaną

Podobne wpisy