Zupa kalafiorowa z cukinią
Przepyszna zupa kalafiorowa z cukinią. To moja propozycja zupę z młodych warzyw. Przepis na proste i szybkie danie spodoba się każdemu. Zapraszam.
Zapraszam do moich przepisów na inne zupy oraz na instagram.
Zupa kalafiorowa z cukinią
3
porcje20
minut70
minutKuchnia: polska / Potrawa: zupa / stopień trudności: łatwe
Zupa kalafiorowa z cukinią ugotowana na wywarze ze skrzydełek z kurczaka to świetna propozycja na lekki obiad w letni dzień. Zupę można zmiksować również na smaczną zupę krem.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
średni kalafior
1/2 średniej cukinii
2 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
1 średnia cebula
2 średnie ziemniaki
2 łyżki śmietany 18%
posiekany koperek
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
przyprawy: sól, pieprz czarny
Zupa kalafiorowa z cukinią – przepis
- Oczyść dokładnie i umyj skrzydełka. Włóż skrzydełka do garnka i zalej 5 szklankami zimnej wody. Zagotuj. Zbieraj łyżką cedzakową szumowinę, która powstanie na samym początku gotowania. Wrzuć do garnka ziele angielskie i liść laurowy. Posól i popieprz wywar.
- Usuń liście okalające kalafior i odetnij głąb. Umyj kalafior pod bieżącą zimną wodą. Podziel go na różyczki.
- Warzywa korzeniowe obierz. Odetnij końcówkę z cukinii. Umyj pod bieżącą wodą. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Pora natomiast w plasterki.
- Wszystkie pokrojone warzywa oprócz różyczek kalafiora dodaj do gotującego się wywaru. Gotuj przez 50 minut na małej mocy palnika.
- Po 50 minutach dodaj do wywaru różyczki kalafiora oraz pokrojone ziemniaki. Gotuj jeszcze około 15 – 20 minut. Kalafior nie powinien być rozgotowany, gdyż traci dużo na smaku. Spróbuj zupę i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
- Możesz również zupę kalafiorową z cukinią zmiksować. Otrzymasz bardzo smaczną zupę krem. Sam wolę zupę w klasycznej postaci. Lubię delektować się smakiem poszczególnych warzyw.
- Zupę kalafiorową podawaj ze śmietaną, posypaną posiekanym koperkiem. Równie smaczna jest bez dodatku śmietany. Podaj do zupy pieczywo. Porada: Śmietanę przed dodaniem do zupy zahartuj. Wlej do kubka trochę wywaru i dodaj śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.