Zupa brokułowa z boczkiem wędzonym
Zupa – krem z brokułów z dodatkiem boczku wędzonego, to smaczny i zdrowy posiłek. Zupa brokułowa prosta i szybka w przygotowaniu.
Zapraszam do innych moich przepisów na zupy na zupy oraz na Instagram.
Zupa brokułowa z boczkiem
3
porcje30
minut30
minutPotrawa: zupa
Stopień trudności: łatwa i szybka
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g różyczek brokułu
1 marchewka
1/2 korzenia średniej pietruszki
kawałek korzenia selera
kawałek zielonej części pora
2 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
70 g chudego boczku wędzonego
1 łyżeczka masła
20 g oleju rzepakowego – 2 łyżki
2 łyżki śmietany 18%
koperek
przyprawy: ziele angielskie – 3 ziarna, pieprz czarny, sól, majeranek
1,5 l wody – 6 szklanek
Zupa brokułowa z boczkiem – przepis
- Obierz warzywa korzeniowe. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Boczek, marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki pokrój w kostkę, por w plasterki. Brokuł podziel na różyczki.
- W garnku zagotuj 1,5 litra wody, wrzuć ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Na patelni rozgrzej olej, włóż boczek i podsmaż, do zarumienia. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do lekkiego zarumienienia. Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę masła.
- Do gotującej się wody przełóż przesmażony boczek z cebulą. Dodaj warzywa korzeniowe, oprócz ziemniaków. Po 10 minutach włóż ziemniaki i brokuł. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Zupę rozdrobnij za pomocą blendera. Podawaj w bulionówkach z kleksem śmietany, posyp koperkiem.