zupa brokułowa
||

Zupa brokułowa z boczkiem wędzonym

Zupa – krem z brokułów z dodatkiem boczku wędzonego, to smaczny i zdrowy posiłek. Zupa brokułowa prosta i szybka w przygotowaniu.

Zapraszam do innych moich przepisów na zupy na zupy oraz na Instagram.

Zupa brokułowa z boczkiem

Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

30

minut

Potrawa: zupa
Stopień trudności: łatwa i szybka
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g różyczek brokułu

  • 1 marchewka

  • 1/2 korzenia średniej pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • kawałek zielonej części pora

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 średnia cebula

  • 70 g chudego boczku wędzonego

  • 1 łyżeczka masła

  • 20 g oleju rzepakowego – 2 łyżki

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • koperek

  • przyprawy: ziele angielskie – 3 ziarna, pieprz czarny, sól, majeranek

  • 1,5 l wody – 6 szklanek

Zupa brokułowa z boczkiem – przepis

  • Obierz warzywa korzeniowe. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Boczek, marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki pokrój w kostkę, por w plasterki. Brokuł podziel na różyczki.pokrojone warzywa
  • W garnku zagotuj 1,5 litra wody, wrzuć ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Na patelni rozgrzej olej, włóż boczek i podsmaż, do zarumienia. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do lekkiego zarumienienia. Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę masła.Smażony boczek
  • Do gotującej się wody przełóż przesmażony boczek z cebulą. Dodaj warzywa korzeniowe, oprócz ziemniaków. Po 10 minutach włóż ziemniaki i brokuł. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  • Zupę rozdrobnij za pomocą blendera. Podawaj w bulionówkach z kleksem śmietany, posyp koperkiem.zupa brokułowa

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *