Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Łatwy i szybki przepis na przepyszne rogaliki drożdżowe z marmoladą. Idealne do porannej kawy. Rogaliki posypane kruszonką wyglądają przepięknie po upieczeniu.

Ciasto drożdżowe na bułki proponuję zrobić z mego przepisu, który znajdziesz tutaj.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Ilość porcji

24

rogaliki
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

25

minut

Danie: ciasto
Stopień trudności: łatwe
Ciasto drożdżowe zrobiłem z przepisu zamieszczonego na mojej stronie. Ja przygotowuję ciasto zawsze wieczorem i wstawiam do lodówki na noc, by wyrosło. Rano mam gotowe ciasto i od razu mogę formować rogaliki. Ciasto według tego przepisu jest bardzo elastyczne i dobrze się wałkuje. Do nadziania rogalików użyłem marmolady różanej.

Składniki

  • ROGALIKI
    1 kg ciasta drożdżowego

  • 200 g marmolady różanej

  • Kruszonka

  • 50 g masła

  • 80 g mąki pszennej

  • 80 g cukru

Rogaliki drożdżowe z marmoladą – przepis

  • Rozwałkuj kawałek ciasta na prostokąt. Podziel placek na trójkąty. Takie wysokie trójkąty sprawią, że rogaliki po zwinięciu będą bardzo ładnie wyglądać.Rozwałkowane ciastoTrójkąty
  • Na każdy trójkąt przy podstawie połóż łyżeczkę marmolady.Marmolada na trójkątachZawiń podstawę trójkąta.Zawinięta podstawaZacznij zwijać trójkąt w kierunku wierzchołka. Zwinięte rogaliki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Rogaliki na blasze
  • Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 80 g cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrożić.
  • Roztrzep widelcem w talerzu pozostałe białka od ciasta. Posmaruj silikonowym pędzlem rogaliki. Posyp kruszonką. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Grzanie góra – dół. Piecz od 20 do 25 minut. Jeżeli góra będzie się szybko rumienić, przykryj folia aluminiową.
    Wystudź na kratce.Upieczone rogalikiSmacznego.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *