Rosół z perliczki
|

Rosół z perliczki z makaronem

Rosół z perliczki z makaronem to zupa znana z kuchni staropolskiej. Rozgrzewający, idealny na przeziębienia o wspaniałym aromacie. Często jest nazywany rosołem nad rosoły.

Zapraszam do moich przepisów na inne zupy oraz na Instagram.

W dawnej Polsce perliczka uchodziła za wielki przysmak. Mięso perliczki zawiera dwukrotnie mniej tłuszczu niż mięso kurczaków. Znajdziemy tam natomiast sporą dawkę pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka 23 g/100 g. Perliczka jest także najmniej kalorycznym produktem drobiowym – 100 gramów tego specjału to zaledwie 160 kcal. W jej mięsie znajdziemy dużą ilość cennych mikroelementów, zwłaszcza fosforu, żelaza oraz magnezu. Jest też bogatym źródłem witamin z grupy B. Mięso perliczki można przyrządzać na różne sposoby, można gotować, piec czy też dusić.

Rosół z perliczki z makaronem

Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

90

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: zupa / stopień trudności: łatwe

Kupiłem swego czasu perliczkę. Podzieliłem na części i zamroziłem. Z kadłuba i udek ugotowałem zupę pomidorową. Z piersi oraz skrzydełek postanowiłem zrobić rosół z makaronem.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 2 piersi ze skórą i tłuszczem oraz 2 skrzydełka z perliczki

  • 2 średnie marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek pora

  • kawałek selera

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, sól, pieprz czarny, lubczyk suszony lub świeży

  • posiekany koperek lub natka pietruszki

Rosół z perliczki z makaronem – przepis

  • Podziel perliczkę na porcje. Mięso umyj pod zimną wodą. Jeżeli będziesz gotował rosół z takich samych kawałków mięsa jak ja, to wlej do garnka 1,3 litra wody (5 szklanek). Włóż kawałki mięsa. Zagotuj. Zbieraj łyżką cedzakową szumowinę, która powstanie na samym początku gotowania. Wrzuć do garnka ziele angielskie i liść laurowy. Rada: Część wody w czasie gotowania wyparuje. Mimo to nie dodawaj do wywaru wody, gdyż straci wiele na smaku i aromacie. Rosół musi być esencjonalny.Porcje mięsa perliczki
  • Warzywa korzeniowe obierz i umyj pod bieżącą wodą. Marchewki i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz. Pozostaw ostatnią brązową warstwę. Doda wspaniałej barwy zupie. Wszystkie warzywa włóż do gotującego się rosołu. Gotuj na najmniejszej mocy palnika. Tylko tak, aby rosół mrugał. Mój gotowałem około 1,5 godziny. Mięso było miękkie. WarzywaGotujący się rosółRosół
  • Rosół z perliczki podawaj z makaronem. Posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Z ugotowanego mięsa możesz przygotować bardzo smaczną potrawkę.Rosół z makaronem

Podobne wpisy