Syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Ze zmieszanego z wodą przygotujesz orzeźwiający napój o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
Zapraszam do moich innych przepisów na przetwory oraz na Instagram.
O czarnym bzie
Czarny bez jest krzewem, który potrafi rozrosnąć na kształt drzewa. Baldachy jego składają się z drobnych białych kwiatków o przyjemnym zapachu. Nazwa czarny bez pochodzi od jego owoców, które mają barwę ciemnofioletową. Czarny bez był od wieków stosowany w celach leczniczych. Krzew występuje na terenie całej Polski. Kwiaty, owoce, liście i nawet kora mają właściwości zdrowotne.
Dziś chcę się skupić tylko na kwiatach czarnego bzu. Przygotowuje się z nich różne napary, wyciągi i ekstrakty, które znajdują zastosowanie w profilaktyce i leczeniu infekcji, ponieważ:
- wzmacniają odporność;
- działają napotnie, przez co mogą obniżać gorączkę;
- mają właściwości przeciwzapalne;
- działają wykrztuśnie;
- wykazują właściwości przeciwbakteryjne i antywirusowe. Specyfikami, które można samodzielnie wykonać z kwiatów czarnego bzu w warunkach domowych, jest sok i syrop.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
2,5
litra syropu60
minut30
minutKuchnia: polska / Potrawa: syrop / stopień trudności: łatwe
Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do początków lipca. Baldachy powinny mieć rozwinięte wszystkie kwiaty. Ścina się je nożyczkami, najlepiej rano przy ładnej pogodzie, gdy odparuje rosa. Zwróć uwagę, by na baldachach nie było mszyc. Po przyjściu do domu baldachy rozłóż na papierze w przewiewnym zaciemnionym miejscu, by ewentualne żyjątka z nich wyszły. Wystarczy godzina.
Z baldachami należy obchodzić się ostrożnie by stracić jak najmniej pyłku, który jest na kwiatach. Baldachów nie myjemy.
Większość przepisów na syrop z kwiatów czarnego bzu poleca 1 kilogram cukru na 1 litr wody. Ja daję 0,5 kilograma cukru na litr wody.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
30 – 40 baldachów kwiatowych czarnego bzu
2,5 litra wody – 10 szklanek
1,25 kg cukru – całe opakowanie + pełna szklanka
sok z 5 cytryn
Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis
- Kwiaty oddziel nożyczkami od baldachów. Nie pozostawiaj zielonych łodyżek, gdyż są gorzkie.
- Wlej do garnka 2,5 litra wody. Wsyp 1,25 kg cukru. Wyciśnij sok z 5 cytryn. Mieszając zalewę, doprowadź do wrzenia.
- Kwiaty przełóż do dużego garnka. Zalej gorącą zalewą. Odstaw do wystudzenia w chłodne miejsce. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do lodówki na 2 doby. Mieszaj syrop od czasu do czasu.
- Syrop przecedź przez gęste sitko, gazę lub pieluchę z tetry. Przecedzony syrop doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Taki gorący syrop przelej do słoików. Dobrze zakręć i odwróć. Słoiki przykryj i pozostaw do wystygnięcia. Syrop przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.