Bułki z wiśniami

Bułki drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Sezon na wiśnie w pełni. Robimy z wiśni przetwory na zimę. Nie może oczywiście zabraknąć bułek drożdżowych z wiśniami i kruszonką.

Zapraszam do moich przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Bułki drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Ilość porcji

14

bułeczek
Czas przygotowania

90

minut
Czas pieczenia

25

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: bułki drożdżowe / Stopień trudności: łatwe
Ja najczęściej ciasto drożdżowe przygotowuję wieczorem. Wstawiam na 8 godzin do lodówki, aby wyrosło. Rano mogę piec ciasto do porannej kawy. Zazwyczaj używam drożdży instant.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • ciasto drożdżowe z tego przepisu

  • 300 g wypestkowanych wiśni

  • łyżka cukru

  • mąka do podsypania

  • KRUSZONKA

  • 50 g masła – 1/4 kostki

  • 80 g mąki – 1/2 szklanki

  • 5 łyżek cukru

Bułki drożdżowe z wiśniami i kruszonką – przepis

  • Wypestkuj wiśnie i wymieszaj z 1 łyżką cukru.Wiśnie z cukrem
  • Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 5 łyżek cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić. Kruszonka
  • Wyrośnięte ciasto lekko wyrób przez chwilę na posypanym mąką blacie. Podziel ciasto na 14 równych części. Z każdej części uformuj w ręku kulkę. Porada: Kulkę obtocz w mące, to ciasto nie będzie się lepić do szklanki. Odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.Kulki z ciasta
  • Ustaw szklankę na środku kulki ciasta i odciśnij wgłębienie. Szklankę wciśnij prawie do samej blachy. Uważaj, by nie przeciąć ciasta.Robienie wgłębień
  • W każde wgłębienie połóż 4-5 wiśni.Wiśnie na bułkach
  • Nastaw piekarnik na temperaturę 1800C. Grzanie góra/dół. Posmaruj roztrzepanym białkiem bułki. Posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut. W czasie pieczenia sprawdzaj, czy wierzch się nie przypieka za bardzo. Jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone bułki studź na kratce.Smarowanie białkiemBułki posypane kruszonkąUpieczone bułki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *