Surówka z kalarepy i marchewki
Surówka z kalarepy i marchewki składa się z dwóch składników. Doprawiona solą, pieprzem i jogurtem naturalnym będzie przepysznym dodatkiem do dania głównego.
Zapraszam do moich innych przepisów na surówki oraz na Instagram.
Surówka z kalarepy i marchewki
3
porcje20
minut30
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: surówka / Stopień trudności: łatwe
Składniki
1 średnia kalarepa
3 średnie marchewki
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny
posiekany koperek
Surówka z kalarepy i marchewki – przepis
- Warzywa obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Osusz papierowym ręcznikiem. Zetrzyj kalarepę i marchewki na tarce do jarzyn.
- Starte warzywa skrop sokiem z cytryny. Przypraw solą i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj składniki. Odstaw do lodówki na 30 minut, by kalarepa zmiękła.
- Do surówki dodaj jogurt naturalny i ponownie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 15 minut, aby surówka przeszła smakiem.
- Surówkę podawaj do dań mięsnych.