Świąteczny placek drożdżowy z bakaliami
W Święta Bożego Narodzenia w naszej rodzinie od niepamiętnych czasów gości na stole wigilijnym placek drożdżowy z bakaliami. Łatwy, sprawdzony przepis.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta drożdżowe oraz na Instagram.
Świąteczny placek drożdżowy z bakaliami
2
keksówki40
minut2,5
godziny50
minutKuchnia: kuchnia europejska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
500 g mąki tortowej typ 450 – 3 szklanki
120 g cukru – 1/2 szklanki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
10 g drożdży instant – 1 1/2 paczki lub 40 g świeżych
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
120 g masła lub margaryny
200 ml mleka
2 jajka
100 g rodzynek
1oo g suszonych moreli
100 g kandyzowanych owoców – według uznania
2 batoniki marcepanowe – 50 g
KRUSZONKA
50 g masła – 1/4 kostki
80 g mąki
5 łyżek cukru
Świąteczny placek drożdżowy z bakaliami – przepis
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Rozpuść w garnku masło. Podgrzej mleko. Przesiej przez sito do miski mąkę. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Dodaj cynamon, kardamon i przyprawę do piernika. Posól. Wsyp drożdże. Wszystkie suche składniki wymieszaj łyżką. Wbij do miski 2 jajka. Wlej ciepłe mleko. Mieszaj ciasto ręką lub mikserem do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Wlej do ciasta rozpuszczone masło. Pozostaw trochę masła do posmarowania ciasta przed pieczeniem. Mieszaj ciasto do chwili, gdy cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.
- Suszone morele oraz kandyzowane owoce pokrój na mniejsze kawałki. Rodzynki i morele zalej gorącą wodą. Mocz przez czas rośnięcia ciasta. Odsącz na sitku i osusz ręcznikiem papierowym. Wsyp wszystkie bakalie do miski, oprósz mąką i wymieszaj.
- Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 5 łyżek cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić.
- Przygotuj dwie keksówki, moje miały 21×12 cm mierzone u góry. Wyłóż je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony delikatnie mąką. Lekko zagnieć ciasto. Rozwałkuj z ciasta prostokąt. Rozłóż na nim równomiernie bakalie. Zwiń w rulon. Delikatnie wyrabiaj ciasto, tak by bakalie znalazły się w całej objętości ciasta. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj każdą część w kształt prostokąta o grubości 1 cm. Z batoników marcepanowych uformuj 2 wałki na długość rozwałkowanego ciasta. Połóż je z brzegu każdego prostokąta. Zwiń każdą część ciasta w rulon. Zagnieć końce. Przełóż wałki cista do keksówek. Ułóż szwem do dołu.
- Przykryj ciasto w foremkach i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Włącz piekarnik na grzanie góra/dół i nastaw temperaturę 180oC. Posmaruj pozostałym rozpuszczonym masłem wierzch ciasta i posyp kruszonką. Wstaw foremki do piekarnika. Piecz 50 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczął się przypiekać wierzch ciasta, to przykryj folią aluminiową.
- Po upieczeniu wyjmij formy z piekarnika. Wyjmij ciasto drożdżowe z bakaliami i ostudź na kratce.