Bulion drobiowo-warzywny
Sprawdzony przepis na bulion drobiowo-warzywny. Wywar ten może być bazą do przyrządzenia różnych zup i sosów. Można go zawekować lub zamrozić.
Zapraszam do moich przepisów na zupy oraz na Instagram.
Bulion drobiowo-warzywny
Ilość porcji – około 2 l bulionu Czas przygotowania – 20 minut Czas gotowania – 2,5 godziny
Kuchnia: polska / Potrawa: bulion / Stopień trudności: łatwe
Bulion przygotowuję na porcji rosołowej z kurczaka zagrodowego. Możesz z powodzeniem użyć porcji rosołowej z kaczki lub mięsa wołowego. Warzyw nie kroję na drobne kawałki, gdyż później wykorzystuję je do zrobienia sałatki jarzynowej. Po ugotowaniu można bulion zawekować w słoikach lub zamrozić w woreczkach do mrożenia żywności.
Składniki
- 1 porcja rosołowa z kurczaka zagrodowego
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- kawałek pora
- kawałek kapusty-opcjonalnie
- przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz czarny, sól
- 2,5 litra wody
Bulion drobiowo-warzywny – przepis
Porcję rosołową umyj. Włóż do garnka i zalej 2,5 litrami wody. Zagotuj i zbieraj łyżką cedzakową szumowinę.
Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Cebulę obierz. Dodaj do wywaru. Wrzuć przyprawy, przykryj garnek i zagotuj. Zmniejsz moc palnika, do takiej by bulion tylko lekko „mrugał”. Gotuj około 1,5 godziny.
Wyjmij z ugotowanego bulionu warzywa i mięso. Przecedź wywar przez gęste sito. Zagotuj przecedzony bulion, rozlej do słoików. Zakręć pokrywki. Przewróć słoiki do góry nogami. Przykryj ściereczką i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce. Możesz również wystudzony bulion przelać do woreczków przeznaczonych do mrożenia żywności i zamrozić w zamrażalniku.