Bulion drobiowo-warzywny

Sprawdzony przepis na bulion drobiowo-warzywny. Wywar ten może być bazą do przyrządzenia różnych zup i sosów. Można go zawekować lub zamrozić.

Zapraszam do moich przepisów na zupy oraz na Instagram.

Bulion drobiowo-warzywny

Ilość porcji – około 2 l bulionu  Czas przygotowania – 20 minut  Czas gotowania  – 2,5 godziny

Kuchnia: polska / Potrawa: bulion / Stopień trudności: łatwe

Bulion przygotowuję na porcji rosołowej z kurczaka zagrodowego. Możesz z powodzeniem użyć porcji rosołowej z kaczki lub mięsa wołowego. Warzyw nie kroję na drobne kawałki, gdyż później wykorzystuję je do zrobienia sałatki jarzynowej. Po ugotowaniu można bulion zawekować w słoikach lub zamrozić w woreczkach do mrożenia żywności.

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka zagrodowego
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • kawałek kapusty-opcjonalnie
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz czarny, sól
  • 2,5 litra wody

Bulion drobiowo-warzywny – przepis

Porcję rosołową umyj. Włóż do garnka i zalej 2,5 litrami wody. Zagotuj i zbieraj łyżką cedzakową szumowinę.

Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Cebulę obierz. Dodaj do wywaru. Wrzuć przyprawy, przykryj garnek i zagotuj. Zmniejsz moc palnika, do takiej by bulion tylko lekko „mrugał”. Gotuj około 1,5 godziny.

Wyjmij z ugotowanego bulionu warzywa i mięso. Przecedź wywar przez gęste sito. Zagotuj przecedzony bulion, rozlej do słoików. Zakręć pokrywki. Przewróć słoiki do góry nogami. Przykryj ściereczką i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce. Możesz również wystudzony bulion przelać do woreczków przeznaczonych do mrożenia żywności i zamrozić w zamrażalniku.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *