Zapiekanka
|

Zapiekanka z brokułami pod beszamelem

Zapiekanka z brokułami pod beszamelem to moja propozycja na sycący obiad bezmięsny. Prosty i szybki przepis na wykorzystanie brokułów.

Zapraszam do moich przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Zapiekanka z brokułami pod beszamelem

Kuchnia: wegetariańska / Potrawa: zapiekanka/ Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji –3 porcje  Czas przygotowania – 20 minut  Czas pieczenia – 40 minut

Składniki

  • 1 brokuł – 0,5 kg
  • 250 g grubszego makaronu
  • 75 g mozzarelli
  • 300 g sosu beszamelowego z tego przepisu
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz czarny
  • bułka tarta

Zapiekanka z brokułami pod beszamelem – przepis

Zagotuj w dwóch garnkach osoloną wodę. Oddziel różyczki od łodygi. Umyj pod bieżącą wodą. Wsyp do jednego garnka makaron. Do drugiego włóż różyczki brokułu. Makaron ugotuj al dente, w czasie pieczenia zmięknie. Brokuły gotuj nie więcej jak 3 -4 minuty. Ugotowany makaron i brokuł odcedź.

ugotowany makaron i brokuł

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż, aż cebula uzyska złoty kolor. Włóż na patelnię makaron i wymieszaj z tłuszczem i cebulą. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wsyp do naczynia makaron. Ułóż na makaronie różyczki brokułu. Nagrzej piekarnik do temperatury 30°C, grzanie góra/ dół.

Makaron
Brokuły

Pokrój ser mozzarella w plasterki. Polej brokuły sosem beszamelowym. Porozkładaj plastry sera na wierzch.

Zapiekanka gotowa do pieczenia

Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz bez przykrycia do momentu zapieczenia sera.

Upieczona
Zapiekanka z brokułem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *