Zapiekanka z brokułami pod beszamelem
Zapiekanka z brokułami pod beszamelem to moja propozycja na sycący obiad bezmięsny. Prosty i szybki przepis na wykorzystanie brokułów.
Zapraszam do moich przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Zapiekanka z brokułami pod beszamelem
Kuchnia: wegetariańska / Potrawa: zapiekanka/ Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji –3 porcje Czas przygotowania – 20 minut Czas pieczenia – 40 minut
Składniki
- 1 brokuł – 0,5 kg
- 250 g grubszego makaronu
- 75 g mozzarelli
- 300 g sosu beszamelowego z tego przepisu
- 1/2 cebuli
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz czarny
- bułka tarta
Zapiekanka z brokułami pod beszamelem – przepis
Zagotuj w dwóch garnkach osoloną wodę. Oddziel różyczki od łodygi. Umyj pod bieżącą wodą. Wsyp do jednego garnka makaron. Do drugiego włóż różyczki brokułu. Makaron ugotuj al dente, w czasie pieczenia zmięknie. Brokuły gotuj nie więcej jak 3 -4 minuty. Ugotowany makaron i brokuł odcedź.
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż, aż cebula uzyska złoty kolor. Włóż na patelnię makaron i wymieszaj z tłuszczem i cebulą. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wsyp do naczynia makaron. Ułóż na makaronie różyczki brokułu. Nagrzej piekarnik do temperatury 30°C, grzanie góra/ dół.
Pokrój ser mozzarella w plasterki. Polej brokuły sosem beszamelowym. Porozkładaj plastry sera na wierzch.
Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz bez przykrycia do momentu zapieczenia sera.