Papryka faszerowana kaszą i warzywami
|

Papryka faszerowana kaszą i warzywami

Papryka faszerowana kaszą i warzywami to zdrowe i bardzo smaczne danie. Dodatek plasterków mozzarelli podniesie walory smakowe posiłku.

Zapraszam do moich innych przepisów z papryką oraz na Instagram.

Kuchnia: polska / Potrawa: papryka faszerowana/ Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji –2 porcje  Czas przygotowania – 60 minut  

Wybór warzyw zależy od twoich upodobań kulinarnych. Praktycznie większość warzyw nadaje się na farsz. Z wczorajszego obiadu pozostało mi kilka kawałków duszonego mięsa drobiowego, więc dodałem do farszu. Możesz dodać również mięsa mielonego. Papryka faszerowana bez dodatku mięsa będzie równie smaczna. Zamiast kaszy jęczmiennej możesz użyć innej: gryczanej, jaglanej, bulgur…

Składniki

  • 2 papryki
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej – 1 woreczek
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek korzenia selera
  • 1/2 średniej cebuli
  • mięso – opcjonalnie
  • 4 plasterki mozzarelli
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, zioła prowansalskie, słodka papryka…
  • posiekany koperek

Papryka faszerowana kaszą i warzywami – przepis

Ugotuj kaszę jęczmienną w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do miski.

Ugotowana kasz jęczmienna

Obierz i umyj marchewkę oraz seler. Zetrzyj na tarce do jarzyn. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

Starte warzywa oraz pokrojona cebula.

Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj starte warzywa. Wymieszaj i chwilę podduś pod przykryciem.

Warzywa na patelni

Przełóż warzywa do miski. Dodaj rozdrobnione mięso. Posól, popieprz i przypraw ziołami. Dodaj posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Papryki przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż środek oraz pestki. Umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Posól w środku każdą połówkę szczyptą soli. Wkładaj łyżką farsz do środka. Lekko ubij. Wlej na patelnię szklankę wody i dodaj pozostały farsz. Jeżeli nie zostało ci farszu, to dodaj łyżeczkę masła. Ułóż na patelni nafaszerowane papryki. Duś pod przykryciem do miękkości. Papryki powinny być jędrne, nierozgotowane.

Wszystkie składniki farszu
Duszenie papryk

Jeżeli papryki są miękkie, wyjmij je na talerz. Dodaj do sosu śmietanę i keczup. Posól i popieprz sos. Wymieszaj dokładnie.

Przyrządzanie sosu

Przełóż papryki na patelnię. Chwilę podduś. Podawaj z plasterkami mozzarelli.

Papryka z mozzarellą

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *