Młoda kapusta z koperkiem
|

Młoda kapusta z koperkiem

Dla nas najsmaczniejszą potrawą na wiosnę jest młoda kapusta duszona z koperkiem. Delikatna w smaku z niedużym dodatkiem gotowanego mięsa z kurczaka.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Młoda kapusta z koperkiem

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas gotowania

30

minut

Kuchniapolska / Potrawa: młoda kapusta / Stopień trudności: łatwe
Kupiłem kilogramową główkę młodej kapusty. Główka była dość zbita. Do kapusty dodałem niewielką ilość gotowanego mięsa z kurczaka, ale nie jest to konieczne. Kapusta duszona na samym maśle będzie równie smaczna. Koniecznie dodaj sporo posiekanego koperku.

Składniki

  • główka młodej kapusty – ok 1 kg

  • garść mrożonych warzyw krojonych w słupki

  • 2 łyżki masła

  • 1 średnia cebula

  • mięso z kurczaka gotowane – opcjonalnie

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziarna ziela angielskiego,
    2 liście laurowe

  • posiekany koperek

  • 2 łyżki octu jabłkowego

Młoda kapusta z koperkiem – przepis

  • Usuń uszkodzone liście z wierzchu główki kapusty. Umyj kapustę pod bieżącą wodą.Młoda kapusta
  • Przetnij główkę na pół. Poszatkuj nożem kapustę.Szatkowanie kapusty
  • Przełóż poszatkowaną kapustę do garnka. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe oraz mrożone warzywa.Gotowanie kapusty Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Jeżeli zdecydujesz się na dodatek mięsa, to pokrój je w kostkę. Zeszkloną cebulę oraz gotowane mięso dodaj do kapusty. Gotowanie kapustyPosól i popieprz kapustę. Wymieszaj wszystkie składniki. Wlej do garnka szklankę wody i przykryj pokrywką. Duś na małej mocy palnika przez 30 minut. Na koniec wlej 2 łyżki octu jabłkowego i dodaj koperek. Wymieszaj i spróbuj, ewentualnie dopraw.Ugotowana kapusta

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *