Tort naleśnikowy z warzywami i mięsem
Teraz jest czas na młode warzywa. Przedstawiam przepis na tort naleśnikowy z warzywami i mięsem będzie to przepyszne danie na obiad.
Zapraszam do moich innych przepisów na naleśniki oraz na Instagram.
Tort naleśnikowy z warzywami i mięsem
3
porcje90
minut20
minutKuchnia: polska / Potrawa: naleśniki inaczej / Stopień trudności: łatwe
Składniki
Farsz
300 g schabu bez kości – 3 kotlety
1 marchewka
kawałek korzenia selera
kawałek korzenia pietruszki
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, majeranek
4 placki naleśnikowe
olej do smażenia
bułka tartaSos beszamelowy
2o g masła
kopiasta łyżka mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
200 ml mleka
Tort naleśnikowy z warzywami i mięsem – przepis
- Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ząbki czosnku posiekaj nożem. Kotlety schabowe pokrój w paski i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy i wszystko wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Rozgrzej na patelni olej. Wyjmij kawałki mięsa z przypraw i obsmaż do zarumienienia. Zagotuj w garnku szklankę wody, włóż obsmażone mięso i duś pod przykryciem na małej mocy palnika.
- Obierz marchewkę, pietruszkę oraz seler. Odetnij końcówki cukinii. Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach.
- Na pozostałym po smażeniu oleju zeszklij cebulę z przyprawami. Dodaj warzywa oraz uduszone mięso z sosem. Wszystko wymieszaj i poduś przez około 10 minut. Odparuj płyn z farszu. Spróbuj smak farszu i ewentualnie dopraw.
- Rozpuść w garnku masło na najmniejszej mocy palnika. Dodaj mąkę i wymieszaj rózgą spiralną do momentu rozbicia grudek. Zacznij wlewać mleko, cały czas mieszając. Możesz zwiększyć nieco moc palnika. Posól, popieprz i wsyp gałkę muszkatołową. Mieszaj trzepaczką do uzyskania konsystencji kisielu. U mnie trwa to około 7 – 8 minut. Na początku mieszania sos będzie rzadki, z czasem zacznie gęstnieć.
- Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem i oprósz bułką tartą. Połóż jeden placek na dnie naczynia i rozłóż na nim część farszu. Przykryj następnym plackiem i rozłóż farsz. Ponownie zrób tak z następnym plackiem. Przykryj farsz ostatnim plackiem i posmaruj obficie sosem beszamelowym.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika. Zapiekaj tort naleśnikowy 20 – 25 minut. Podawaj na ciepło z ulubioną surówką.