Letni obiad z warzyw
||

Letni obiad z młodych warzyw

Trwa sezon na młode warzywa. Warto zrobić letni obiad z młodymi ziemniakami, fasolką szparagową, kalarepka i marchewką. Oczywiście wszystko posypane koperkiem.

Zaprasza do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Letni obiad z młodych warzyw

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas smażenia

5

minut


Kuchnia: wegetariańska  / Potrawa: letni obiad / Stopień trudności: łatwe
Ja gotowałem warzywa all dente, oprócz ziemniaków. Jeżeli lubisz miękkie, musisz dłużej gotować składniki.

Składniki

  • 200 g fasolki szparagowej

  • 1/2 większej kalarepy

  • 1/2 małego kalafiora

  • 2 średnie marchewki

  • 4 średnie młode ziemniaki

  • kawałek cebuli

  • posiekany koperek

  • masło do smażenia

  • bułka tarta

  • 2 1/2 łyżki masła

  • 3 łyżki oleju

  • sól

Letni obiad z młodych warzyw – przepis

  • Obierz marchewkę i kalarepę. Odetnij końcówki strąków fasoli szparagowej. Usuń liście z kalafiora i podziel na różyczki. Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Pokrój kalarepę i marchew w kostkę. Ziemniaki oskrob, umyj i pokrój na ćwiartki.Młode warzywa
  • Zagotuj posoloną lekko wodę w garnkach. Włóż warzywa. Marchewka ma być tylko zakryta wodą. Gotuj, aż będą all dente. Ziemniaki gotuj do miękkości. Gotowanie warzywOdcedź warzywa, oprócz marchewki i przełóż do miski.Ugotowane warzywa
  • Do marchewki włóż łyżeczkę masła i wymieszaj. Oprósz mąką i wymieszaj. Chwilę podduś. Doprawianie marchewki.Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż, aż uzyska złoty kolor.
  • Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Włóż ugotowane warzywa, oprócz ziemniaków i marchewki. Posyp bułką tartą. Wymieszaj. Chwilę podsmaż.obsmażanie warzyw
  • Podawaj na ciepło z ziemniakami posypanymi koperkiem.Letni obiad

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *