Naleśnikowy tort ze szpinakiem i sosem czosnkowym
Zamiast tradycyjnych zawijanych naleśników ze szpinakiem, proponuję naleśnikowy tort ze szpinakiem polany aromatycznym sosem czosnkowym.
Zapraszam do innych moich przepisów na dania mączne oraz na Instagram.
Naleśnikowy tort ze szpinakiem i sosem czosnkowym
3
porcje50
minut25
minutMoja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto naleśnikowe
160 g mąki tortowej – 1 szklanka
165 ml mleka – 0,7 szklanki
165 ml wody – 0,7 szklanki
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz
450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Sos czosnkowy
3 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
180 g jogurtu naturalnego – 1 opakowanie
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, oregano
Naleśnikowy tort ze szpinakiem i sosem czosnkowym – przepis
- Przygotuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiej przez sito do miski. W ten sposób usuniesz ewentualne paprochy i jednocześnie ją napowietrzysz. Wlej do naczynia, całe mleko i połowę wody. Dodaj cukier, który spowoduje, że placki będą miały ładny kolor po usmażeniu. Wbij do płynu jajko. Posól płyn. Rózgą dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem i wodą. Zacznij wlewać płyn do mąki. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Wlej do ciasta olej. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Przed smażeniem pierwszego naleśnika, nagrzej dobrze patelnię. W ten sposób pierwszy placek będzie zawsze udany. Wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż do zarumienienia się placka. Przewróć na drugą stronę. Usmażone placki odkładaj na talerz. Dobierz tak moc palnika, by zapiekanie placków nie następowało za szybko, bo będą surowe w środku. - Wyjmij szpinak z opakowania. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem na drobno. Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Włóż na patelnię szpinak i ogrzewaj do całkowitego rozmrożenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Smaż do momentu odparowania wody. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj 2 łyżki śmietany. Dokładnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Połóż na dno naczynia placek i posmaruj farszem. Przykryj drugim plackiem. Postępuj tak, aż do wyczerpania farszu. Na wierzchu powinien być placek bez farszu. Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Przykryj tort folią aluminiową. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika. Zapiekaj tort naleśnikowy 20 – 25 minut.
- Włóż do miski majonez, jogurt i posiekany czosnek. Wszystkie składniki wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, papryką i oregano. Wymieszaj.
- Upieczony tort przełóż na talerz. Polej sosem czosnkowym. Pokrój na porcje.