Polędwice z mintaja podane z ziemniakami

Polędwice z mintaja z boczkiem w porach

Polędwice z mintaja z boczkiem w porach to bardzo smaczne danie z ryby na obiad. Przepis prosty i szybki w przyrządzeniu. Polecam.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Polędwice z mintaja z boczkiem w porach

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas duszenia

25

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ryba duszona/ Stopień trudności: łatwe

Mintaj występuje w północnych morzach Pacyfiku. To dziko żyjąca ryba w czystych akwenach oceanu. Ryba o smacznym, kruchym i chudym mięsie. Jest jedną z najtańszych dziko żyjących ryb na polskim rynku.

Składniki

  • 330 g mrożonej polędwicy z mintaja – 1 opakowanie

  • większy kawałek pora – biała część

  • 2 średnie cebule

  • 100 g boczku wędzonego

  • olej do smażenia

  • sok z cytryny

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek

  • posiekany koperek

Polędwice z mintaja z boczkiem w porach – przepis

  • Wyjmij rybę z opakowania. Umyj pod bieżącą wodą. Połóż na talerzu. Skrop obficie sokiem z cytryny. Posól, popieprz, oprósz ziołami prowansalskimi i odstaw. Przyprawiona ryba
  • Odetnij kawałek pora. Usuń końcówkę. Umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i przekrój na pół. Pokrój połówki w talarki. Boczek pokrój w paski.Pokrojone por, cebula i boczek
  • Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojony boczek i smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj cebulę i por. Smaż do momentu zeszklenia. Smażenie pora, cebuli i boczkuPrzypraw solą, pieprzem i posyp majerankiem. Wymieszaj. Ułóż na wierzchu kawałki polędwicy z mintaja. Wlej 1/2 szklanki wody. Duś pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 25 minut. Duszenie ryby
  • Gotową rybę podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem. Równie smaczna jest podana z ryżem.Polędwice z mintaja podane z ziemniakami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *