Bułeczki cynamonowe z jabłkami
Przepyszne i puszyste bułeczki cynamonowe z jabłkami, aromatyczne dzięki dużej ilości cynamonu. Proste do przyrządzenia ciasto drożdżowe.
Zapraszam do moich innych przepisów na słodkie wypieki oraz na Instagram.
Bułeczki cynamonowe z jabłkami
12
porcji30
minut90
minut35
minutKuchnia: polska Danie: bułeczki drożdżowe Stopień trudności: łatwe
Do przyrządzenia bułeczek lepsze będą jabłka kwaskowate np. szara reneta, antonówka… Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto drożdżowe
320 g mąki tortowej typ 450 – 2 szklanki
70 g cukru 1/3 szklanki
7 g drożdży suszonych instant
70 g masła – 1/3 kostki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
1 żółtko
1 całe jajko
150 ml mleka – 0,6 szklanki
szczypta soli
Nadzianie bułeczek
100 g cukru – ok. 1/2 szklanki
3 łyżeczki kopiaste cynamonu
20 g rozpuszczonego masła
3 średnie jabłka
sok z 1/3 cytryny
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Bułeczki cynamonowe z jabłkami – przepis
- Przygotuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Rozpuść w rondelku masło. Przesiej do miski mąkę. Posól, dodaj cukier, cukier wanilinowy i drożdże instant, Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj. Wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, białko odstaw do posmarowania bułeczek. Wlej mleko. Wszystko wyrabiaj ręką lub mikserem do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Zacznij wlewać rozpuszczone masło, cały czas wyrabiając ciasto. Wyrabiaj do chwili, wchłonięcia całego tłuszczu przez ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, może być piekarnik z zapaloną żarówką.
- Gdy ciasto wyrośnie, przygotuj jabłka. Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyciśnij sok z cytryny i posyp łyżeczką kopiastą cynamonu. Wszystko wymieszaj łyżką. Wsyp do kubka 100 g cukru i 2 kopiaste łyżeczki cynamonu. Dokładnie wymieszaj.
- Wyjmij wyrośnięte ciasto na lekko posypany mąką blat i delikatnie wyrób. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek u grubości około centymetra. Pędzelkiem posmaruj placek masłem zostawiając 2 – centymetrowy margines wzdłuż dłuższego boku. Posyp placek mieszanką cukru i cynamonu, pozostawiając margines. Jeżeli w startych jabłkach zebrał się sok, to go odlej. Wyłóż jabłka na posypkę i rozprowadź po powierzchni łyżką, pamiętaj o marginesie, by był pusty. Powoli zacznij zwijać placek w rulon wzdłuż dłuższego boku w kierunku wolnego marginesu. Końcówka ciasta powinna być na wierzchu. Sklej koniec ciasta z bokiem rolady. Pokrój w poprzek roladę na bułeczki o grubości 2-2,5 cm. Mnie z tej ilości ciasta wyszło 10 bułeczek. Odkładaj bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut do powtórnego wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180o C, grzanie góra/dół. Roztrzep pozostałe białko widelcem i posmaruj nim bułeczki. Wstaw blachę do piekarnika. Piecz 30 – 35 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone bułeczki ostudź na kratce. Wlej sok z cytryny do szklanki z cukrem pudrem. Rozetrzyj całość i sprawdź konsystencję lukru. Jeżeli jest rzadki, to dodaj cukru, jeżeli za gęsty dodaj sok. Lukier nie powinien być zbyt gęsty. Pamiętaj o tym, że z czasem lukier będzie gęstniał i zastygnie całkowicie. Polukruj upieczone bułeczki.