sylwestrowy sernik z kremem ganache

Sylwestrowy sernik z kremem ganache

Sylwestrowy sernik z kremem ganache to przepyszne ciasto, które zawsze się udaje. Czekoladowy krem dopełni doznań smakowych sernika. Bardzo prosty przepis i krótki czas wykonania.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Sylwestrowy sernik z kremem ganache

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

70

minut

Kuchnia: polska Danie: ciasto sernik Stopień trudności: łatwe

Do zrobienia sylwestrowego sernika z kremem ganahe użyłem twarogu półtłustego. Spód ciasta zrobiłem z okrągłych biszkoptów. Sernik piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Sernik

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 500 g jogurtu greckiego

  • 2 jajka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 opakowanie

  • 100 g rodzynek

  • 14 okrągłych biszkoptów

  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

  • sok z cytryny lub olejek cytrynowy

  • Ganache

  • 100 g czekolady 64% kakao

  • 150 ml śmietanki 30%

  • 1 łyżeczka masła

Sylwestrowy sernik z kremem ganache – przepis

  • Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek. Ja wykorzystuję rozdrabniacz do warzyw.Rozdrabnianie twarogu i jogurtu
  • Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wlej sok z cytryny lub olejek cytrynowy. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą na gładką masę serową na sylwestrowy sernik z kremem ganache.Składniki masy serowej
  • Opłucz rodzynki. Wysusz ręcznikiem papierowym. Wsyp rodzynki do masy serowej. Dodaj pomarańczową skórkę kandyzowaną. Wszystko wymieszaj rózgą.BakalieGotowa masa serowa
  • Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Na dno tortownicy połóż papier do pieczenia. Ułóż okrągłe biszkopty. Na biszkopty rozłóż masę serową i wygładź wierzch.Biszkopty ułożone w tortownicySernik gotowy do pieczenia
  • Wstaw sylwestrowy sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 70 minut, jeżeli wierzch ciasta zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz grzanie piekarnika, uchyl lekko drzwiczki i odczekaj 10 minut. Wyjmij sernik i odstaw do całkowitego wystygnięcia.Upieczone sernik
  • Tabliczkę czekolady o zawartości 64% kakao potnij na mniejsze kawałki. Rozdrobniona czekoladaWlej do rondelka 150 ml śmietanki 30%. Zacznij podgrzewać śmietankę, le nie doprowadź do wrzenia. Włóż do gorącej śmietanki rozdrobnioną czekoladę. Mieszając, doprowadź do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczanie czekolady w gorącej śmietanceNa koniec dodaj łyżeczkę masła i dokładnie wymieszaj ganache. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.Gotowy ganache
  • Posmaruj wierzch oraz boki sernika kremem ganache. Sylwestrowy sernik z kremem ganache wstaw do lodówki.Rozprowadzanie kremu ganacheSylwestrowy sernik z kremem ganache

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *