Sylwestrowy sernik z kremem ganache
Sylwestrowy sernik z kremem ganache to przepyszne ciasto, które zawsze się udaje. Czekoladowy krem dopełni doznań smakowych sernika. Bardzo prosty przepis i krótki czas wykonania.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Sylwestrowy sernik z kremem ganache
12
porcji30
minut70
minutKuchnia: polska Danie: ciasto sernik Stopień trudności: łatwe
Do zrobienia sylwestrowego sernika z kremem ganahe użyłem twarogu półtłustego. Spód ciasta zrobiłem z okrągłych biszkoptów. Sernik piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
Sernik
500 g twarogu półtłustego
500 g jogurtu greckiego
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
40 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 opakowanie
100 g rodzynek
14 okrągłych biszkoptów
kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
sok z cytryny lub olejek cytrynowy
Ganache
100 g czekolady 64% kakao
150 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka masła
Sylwestrowy sernik z kremem ganache – przepis
- Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek. Ja wykorzystuję rozdrabniacz do warzyw.
- Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wlej sok z cytryny lub olejek cytrynowy. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą na gładką masę serową na sylwestrowy sernik z kremem ganache.
- Opłucz rodzynki. Wysusz ręcznikiem papierowym. Wsyp rodzynki do masy serowej. Dodaj pomarańczową skórkę kandyzowaną. Wszystko wymieszaj rózgą.
- Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Na dno tortownicy połóż papier do pieczenia. Ułóż okrągłe biszkopty. Na biszkopty rozłóż masę serową i wygładź wierzch.
- Wstaw sylwestrowy sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 70 minut, jeżeli wierzch ciasta zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz grzanie piekarnika, uchyl lekko drzwiczki i odczekaj 10 minut. Wyjmij sernik i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Tabliczkę czekolady o zawartości 64% kakao potnij na mniejsze kawałki. Wlej do rondelka 150 ml śmietanki 30%. Zacznij podgrzewać śmietankę, le nie doprowadź do wrzenia. Włóż do gorącej śmietanki rozdrobnioną czekoladę. Mieszając, doprowadź do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodaj łyżeczkę masła i dokładnie wymieszaj ganache. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Posmaruj wierzch oraz boki sernika kremem ganache. Sylwestrowy sernik z kremem ganache wstaw do lodówki.