Miruna w sosie śmietanowo – porowym
Filet z miruny duszony w kremowym sosie śmietanowo–porowym, podany z makaronem, to moja propozycja na szybki obiad. Miruna to ryba dziko żyjąca w oceanie.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Miruna w sosie śmietanowo-porowym
2
porcje20
minut25
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba duszona / Stopień trudności: łatwe
Miruna to ryba o kruchym delikatnym mięsie występuje w południowej Australii i Nowej Zelandii, a także u wybrzeży Atlantyku i Pacyfiku Ameryki Południowej od Peru po Brazylię. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g fileta miruny
1/2 małej cukinii
1/2 średniej cebuli
kawałek pora
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy
sok z cytryny
1 łyżka śmietany 18%
olej do smażenia
posiekany koperek
Miruna w sosie śmietanowo-porowym – przepis
- Filet miruny umyj w ciepłej wodzie. Osusz ręcznikiem papierowym. Podziel na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Odstaw.
- Cukinię, pora, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę obierz. Warzywa pokrój w półplasterki.
- Na patelni rozgrzej olej. Włóż pokrojoną cebulę i pora. Smaż na małej mocy palnika do momentu zeszklenia. Dodaj cukinię.Wlej 1/2 szklanki gorącej wody, dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. Włóż na patelnię kawałki ryby, na każdym połóż plasterek cytryny. Duś pod przykryciem przez około 20 minut na małej mocy palnika.
- Wyjmij uduszoną rybę na talerz. Uduszone warzywa z sosem przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem. Za pomocą blendera rozdrobnij warzywa do momentu, aż powstanie gładki sos. Jeżeli sos jest za gęsty, to dolej gorącej wody. Włóż do sosu łyżkę śmietany i dokładnie wymieszaj. Przełóż sos i kawałki ryby na patelnię. Przed podaniem podgrzejesz na małej mocy palnika.
- Ugotuj ulubiony makaron.
- Podawaj uduszoną mirunę ułożoną na makaronie i polaną sosem śmietanowo-porowym. Posyp posiekanym koperkiem.