Gulasz warzywny z kopytkami
Gulasz warzywny na bulionie drobiowym podany z kopytkami to moja propozycja na jesienny obiad. Danie przepyszne i proste w przygotowaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Gulasz warzywny z kopytkami
3
porcje25
minut25
minutKuchnia: polska Danie: gulasz warzywny Stopień trudności: łatwe
Do przygotowania gulaszu warzywnego możesz użyć bulionu warzywnego bądź mięsnego. Również dobór warzyw zależy od twoich preferencji. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
2 średnie marchewki
1/2 korzenia pietruszki
kawałek selera
1 średnia cebula
1/2 małej cukinii
5 niedużych pieczarek
250 g bulionu – 1 szklanka
1 łyżka śmietany 18%
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek
Gulasz warzywny z kopytkami – przepis
- Przygotuj wszystkie warzywa. Marchew, korzeń pietruszki i seler obierz i umyj. Marchewki pokrój w talarki, pietruszkę w pół plasterki, a seler w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. To samo zrób z cukinią.
- Wlej do garnka szklankę bulionu plus szklankę gorącej wody. Włóż warzywa korzeniowe i gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem.
- Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Usmażoną dodaj do garnka. Dodaj na patelnię pokrojone pieczarki i podsmaż do lekkiego zarumienienia. To samo zrób z cukinią. Tak przygotowane pieczarki i cukinię dodaj do garnka z warzywami. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika do miękkości. Przypraw solą i pieprze oraz majerankiem, wymieszaj.
- Dodaj łyżkę śmietany i posiekany koperek. Gulasz warzywny podawaj z kopytkami przygotowanymi wg tego przepisu.