Gulasz warzywny podany z kopytkami

Gulasz warzywny z kopytkami

Gulasz warzywny na bulionie drobiowym podany z kopytkami to moja propozycja na jesienny obiad. Danie przepyszne i proste w przygotowaniu.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Gulasz warzywny z kopytkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas duszenia

25

minut

Kuchnia: polska Danie: gulasz warzywny Stopień trudności: łatwe

Do przygotowania gulaszu warzywnego możesz użyć bulionu warzywnego bądź mięsnego. Również dobór warzyw zależy od twoich preferencji. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 2 średnie marchewki

  • 1/2 korzenia pietruszki

  • kawałek selera

  • 1 średnia cebula

  • 1/2 małej cukinii

  • 5 niedużych pieczarek

  • 250 g bulionu – 1 szklanka

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek

Gulasz warzywny z kopytkami – przepis

  • Przygotuj wszystkie warzywa. Marchew, korzeń pietruszki i seler obierz i umyj. Marchewki pokrój w talarki, pietruszkę w pół plasterki, a seler w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. To samo zrób z cukinią.Pokrojone warzywa
  • Wlej do garnka szklankę bulionu plus szklankę gorącej wody. Włóż warzywa korzeniowe i gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem.Gotowanie warzyw korzeniowych
  • Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Usmażoną dodaj do garnka. Zeszklona cebulaDodaj na patelnię pokrojone pieczarki i podsmaż do lekkiego zarumienienia. To samo zrób z cukinią. Zarumienione pieczarkiPrzysmażona cukiniaTak przygotowane pieczarki i cukinię dodaj do garnka z warzywami. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika do miękkości. Przypraw solą i pieprze oraz majerankiem, wymieszaj.
    Duszenie gulaszu
  • Dodaj łyżkę śmietany i posiekany koperek. Gulasz warzywny podawaj z kopytkami przygotowanymi wg tego przepisu.Gotowy gulasz warzywnyGulasz warzywny podany z kopytkami

Podobne wpisy