Bułki drożdżowe z makiem i śliwką
Bułki drożdżowe z makiem i śliwką to ciasto drożdżowe wypełnione masą makową, posmarowane powidłami śliwkowymi i udekorowane połówką śliwki. Po prostu pycha.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Bułki drożdżowe z makiem i śliwką
6
bułeczek90
minut30
minutKuchnia: polska Danie: bułki drożdżowe Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Bułeczki
300 g mąki tortowej typ 450 – niecałe 2 szklanki
50 g cukru – 1/4 szklanki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
25 g świeżych drożdży lub 7 g instant
125 ml mleka – 1/2 szklanki
50 g masła – 1/4 kostki
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
300 g masy makowej z puszki
powidła śliwkowe
3 śliwki mogą być mrożone
Lukier
5 łyżek cukru pudru
sok z cytryny
Bułki drożdżowe z makiem i śliwką – przepis
- Podgrzej 125 ml mleka i rozpuść 50 g masła. Przygotuj rozczyn. Do kubka pokrusz 25 g drożdży świeżych (lub wsyp 7 g instant). Z 50 g cukru odsyp łyżkę. Z 300 g mąki wsyp 2 łyżki do kubka i wlej 1/3 letniego mleka. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Wsyp do miski pozostałą mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Wymieszaj. Wbij jajko, dodaj żółtko, wlej resztę mleka i cały rozczyn. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Wlewaj partiami rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto drożdżowe do momentu, aż wchłonie cały tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie piekarnik z włączoną żarówką).
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, oprósz mąką i chwilę wyrabiaj, by usunąć pęcherze powietrza. Rozwałkuj wałkiem na prostokąt o grubości 1 centymetra. Posmaruj ciasto masą makową, zostawiając margines przy dłuższym boku. Zacznij zwijać wzdłuż dłuższego boku w rulon. Ułóż szwem do góry i zlep go.
- Ostrym nożem podziel rulon na 6 części. Ułóż każdą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej rolki włóż łyżeczkę powideł śliwkowych i połóż połówkę śliwki.
- Nagrzej piekarni do 180oC, grzanie góra/dół. Posmaruj bułeczki roztrzepanym białkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij bułeczki i przełóż na kratkę do wystygnięcia.
- Wsyp do kubka 5 łyżek cukru pudru i wlej 2 łyżki soku z cytryny. Rozetrzyj cukier z sokiem na gładką masę o konsystencji rzadkiego budyniu.
- Posmaruj lukrem wystudzone bułki drożdżowe z makiem i śliwką.