Smażony łosoś z ryżem i curry
Smażony łosoś z ryżem z curry to moja propozycja na elegancką sylwestrową kolację. Przepis prosty i szybki w przygotowaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Smażony łosoś z ryżem i curry
2
porcje30
minut10
minutKuchnia: polska Danie: ryba smażona Stopień trudności: łatwe
Zamiast łososia możesz śmiało wziąć inną rybę np. mirunę, halibuta lub filet z ryby słodkowodnej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g filetu z łososia
100 g ryżu – 1/2 szklanki
1/2 średniej cebuli
1 średnia marchewka
łyżka masła
olej do smażenia ryby
kawałek papryki czerwonej
posiekany koperek
1/2 szklanki śmietanki 30%
przyprawy: sól, pieprz czarny, curry
Smażony łosoś z ryżem i curry – przepis
- Połowę cebuli obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pół szklanki ziaren ryżu opłucz pod strumieniem zimnej wody i odcedź. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Marchewkę dodaj do cebuli, wymieszaj i chwilę podsmaż pod przykryciem na małej moc palnika. Do warzyw przesyp ryż, dopraw solą, pieprzem i curry, wymieszaj i podsmaż przez kilka minut. Przełóż ryż z warzywami do garnka o grubym dnie i wlej szklankę wody. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez ziarna. Nie mieszaj. Wyłącz grzanie i odstaw przykryty garnek, aby ryż doszedł.
- Łososia pokrój na porcje. Umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny. Wyłóż dno patelni papierem do pieczenia, wlej trochę oleju i nagrzej. Ułóż porcje ryby skórą do dołu. Smaż na średniej mocy palnika przez 3-4 minut z każdej strony. Skórka powinna być chrupiąca. Usmażonego łososia przełóż na ręcznik papierowy.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę. Zdejmij z patelni papier do pieczenia, włóż paprykę, wlej pół szklanki wody i zagotuj. Zmniejsz moc palnika do najmniejszej i wlej śmietankę, wymieszaj i dopraw sos solą, pieprzem i curry. Posyp posiekanym koperkiem. Ułóż porcje ryby i podduś przez kilka minut.
- Na talerzu rozłóż ryż z warzywami, na nim połóż porcję łososia i polej sosem.