Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
Przepyszne bułeczki drożdżowe z aromatycznymi śliwkami z dodatkiem posypki cynamonowej. Świetne bułeczki drożdżowe z aromatycznymi śliwkami. Łatwy i sprawdzony przepis.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
Kuchnia: polska Danie: bułeczki drożdżowe Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto drożdżowe
500 g mąki tortowej typ 450-3 i 1/4 szklanki
100 g cukru-0,4 szklanki
szczypta soli
8 g cukru wanilinowego-1/2 paczki 16 gramowej
14 g drożdży suchych- 2 opakowania
2 żółtka
1 całe jajko
100 g masła-1/2 kostki
230 ml mleka- niecała szklanka
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki cukru
Kruszonka
100 g mąki pszennej – 0,7 szklanki
33 g cukru – 3 łyżki
40 g masła – 1/5 kostki
0,5 kg śliwek
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami – przepis
- Rozpuść w garnku masło. Podgrzej mleko. Przesiej przez sito do miski mąkę. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Posól. Wsyp drożdże. Wszystkie suche składniki wymieszaj łyżką. Wbij do miski 1 całe jajko i 2 żółtka. Wlej ciepłe mleko. Mieszaj ciasto ręką lub mikserem do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Wlej do ciasta rozpuszczone masło. Mieszaj ciasto do chwili, gdy cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.
- Do miski wsyp 100 g mąki pszennej i 3 łyżki cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić.
- Śliwki umyj. Osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój, wyjmij pestki.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony delikatnie mąką. Lekko zagnieć. Rozwałkuj z ciasta placek o grubości około 1 cm. Wykrawaj kubkiem o średnicy 10 cm kółka z ciasta. Odkładaj na blachę. Dnem szklanki zrób w kółkach wgłębienie.
- Wsyp do szklanki cynamon i 4 łyżeczki cukru i wymieszaj. Oprósz wgłębienia w kółkach.
- Układaj 2 połówki śliwek przecięciem do góry we wgłębienia w cieście. Każdą śliwkę obsyp kruszonką.
- Nagrzej piekarnik do 180oC grzanie góra/dół. Wstaw blachę z bułkami do piekarnika. Piecz przez około 25 – 30 minut do zbrązowienia ciasta. Wyjmij upieczone bułeczki ze śliwkami i ostudź na kratce.