Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami to jedno z najsmaczniejszych ciast z owocami sezonowymi. Aromatyczna kruszonka dopełnia doznań smakowych.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
12
porcje30
minut70
minut60
minutKuchnia: polska Danie: ciasto drożdżowe Stopień trudności: łatwe
Ciasto drożdżowe ze śliwkami piekłem w kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto
300 g mąki tortowej typ 450 – niecałe 2 szklanki
50 g cukru – 1/4 szklanki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
125 ml mleka – 1/2 szklanki
50 g masła – 1/4 kostki
1 jajko
szczypta soli
500 g śliwek bez pestek
Kruszonka
50 g masła – 1/4 kostki
70 g mąki – ok. 1/2 szklanki
50 g cukru – 1/4 szklanki
Posypka na śliwki
70 g cukru -1/3 szklanki
pełna łyżeczka cynamonu
Ciasto drożdżowe ze śliwkami – przepis
- Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego muszą być w temperaturze pokojowej. Lekko podgrzej 125 ml mleka i roztop 100 g masła, połowę wykorzystasz do ciasta, a drugą do kruszonki. Przesiej do miski 300 g mąki. W mniejszej misce rozetrzyj świeże drożdże lub suszone z łyżeczką cukru, 4 łyżkami letniego mleka i łyżką mąki. Powstały rozczyn przykryj i odstaw na 10/15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski z mąką wsyp cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i wymieszaj. Wbij jajko, wlej pozostałe mleko i dodaj wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj wstępnie ciasto łyżka. Ugniataj ciasto drożdżowe ręką do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Dodaj do miski partiami rozpuszczone masło i wyrabiaj, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.
- Śliwki umyj i osusz. Przekrój na pół i usuń pestki.
- Do miski wsyp 70 g mąki, 50 g cukru i wlej rozpuszczone masło. Wszystkie składnik rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki. Wsyp do kubka 70 g cukru, łyżeczkę cynamonu i wymieszaj.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wyjmij wyrośnięte ciasto na blat i delikatnie przez chwilę wyrób. Rozłóż palcami ciasto na spodzie formy. Na cieście ułóż śliwki skórką do dołu. Posyp mieszaniną cukru i cynamonu owoce. Na wierzch posyp kruszonkę, równomiernie na całej powierzchni.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 1800C, grzanie góra/dół. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz 55 minut. Jeżeli wierzch ciasta zacznie się zapiekać, to przykryj go folią aluminiową. Upieczone ciasto drożdżowe ze śliwkami wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Wystudzone wyjmij z formy i przełóż na talerz.