Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to jedno z najsmaczniejszych ciast z owocami sezonowymi. Aromatyczna kruszonka dopełnia doznań smakowych.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas rośnięcia

70

minut
Czas pieczenia

60

minut

Kuchnia: polska Danie: ciasto drożdżowe Stopień trudności: łatwe

Ciasto drożdżowe ze śliwkami piekłem w kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto

  • 300 g mąki tortowej typ 450 – niecałe 2 szklanki

  • 50 g cukru – 1/4 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

  • 125 ml mleka – 1/2 szklanki

  • 50 g masła – 1/4 kostki

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • 500 g śliwek bez pestek

  • Kruszonka

  • 50 g masła – 1/4 kostki

  • 70 g mąki – ok. 1/2 szklanki

  • 50 g cukru – 1/4 szklanki

  • Posypka na śliwki

  • 70 g cukru -1/3 szklanki

  • pełna łyżeczka cynamonu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – przepis

  • Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego muszą być w temperaturze pokojowej. Lekko podgrzej 125 ml mleka i roztop 100 g masła, połowę wykorzystasz do ciasta, a drugą do kruszonki. Przesiej do miski 300 g mąki. W mniejszej misce rozetrzyj świeże drożdże lub suszone z łyżeczką cukru, 4 łyżkami letniego mleka i łyżką mąki. Powstały rozczyn przykryj i odstaw na 10/15 minut do wyrośnięcia.
  • Do miski z mąką wsyp cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i wymieszaj. Wbij jajko, wlej pozostałe mleko i dodaj wyrośnięty rozczyn. Składniki ciasta drożdżowegoWymieszaj wstępnie ciasto łyżka. Ugniataj ciasto drożdżowe ręką do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Dodaj do miski partiami rozpuszczone masło i wyrabiaj, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.Wyrobione ciasto drożdżowe
  • Śliwki umyj i osusz. Przekrój na pół i usuń pestki.Wypestkowane śliwki
  • Do miski wsyp 70 g mąki, 50 g cukru i wlej rozpuszczone masło. Składniki kruszonkiWszystkie składnik rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki. Wsyp do kubka 70 g cukru, łyżeczkę cynamonu i wymieszaj.Gotowa kruszonka
  • Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wyjmij wyrośnięte ciasto na blat i delikatnie przez chwilę wyrób. Rozłóż palcami ciasto na spodzie formy.Ciasto drożdżowe w formie do pieczenia Na cieście ułóż śliwki skórką do dołu. Posyp mieszaniną cukru i cynamonu owoce. Śliwki posypane cukrem z cynamonemNa wierzch posyp kruszonkę, równomiernie na całej powierzchni.Ciasto gotowe do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 1800C, grzanie góra/dół. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz 55 minut. Jeżeli wierzch ciasta zacznie się zapiekać, to przykryj go folią aluminiową. Upieczone ciasto drożdżowe ze śliwkami wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Wystudzone wyjmij z formy i przełóż na talerz.Upieczone ciasto drożdżowe ze śliwkami

Podobne wpisy