Czekoladowe muffinki na kefirze
Czekoladowe muffinki to przepyszne babeczki z czekoladą i kakao. Dodatek kefiru sprawi, że ciasto będzie puszyste, a zarazem wilgotne.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Czekoladowe muffinki na kefirze
12
babeczek20
minut30
minutKuchnia: amerykańska Danie: babeczki czekoladowe Stopień trudności: łatwe
Zamiast czekolady gorzkiej możesz użyć takiej, która Ci najbardziej odpowiada. Wszystkie składniki muszą być o temperaturze pokojowej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
100 g czekolady gorzkiej 64%
320 g mąki tortowej 450 – 2 szklanki
2 łyżki kakao
100 g cukier – mniej niż pól szklanki
8 g cukier wanilinowy – 1/2 porcji
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml kefiru – 1 szklanka
2 jajka
1/2 szklanki oleju
Czekoladowe muffinki na kefirze – przepis
- Czekoladę posiekaj nożem na mniejsze kawałki.
- Przesiej do miski 320 g mąki, dodaj 100 g cukru, 8 g cukru wanilinowego, 2 łyżki kakao oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodaj posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki suche na muffinki czekoladowe wymieszaj rózgą.
- Wbij do miski 2 jajka, wlej 250 ml kefiru i pół szklanki oleju. Wszystkie składnik mokre na muffinki czekoladowe wymieszaj rózgą.
- Połącz składniki suche z mokrymi i wymieszaj rózgą, tylko do połączenia składników.
- Nagrzej piekarnik do 180℃, grzanie góra/dół. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami. Nałóż ciasto do 1/2 wysokości papilotek. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz od 25 do 30 minut. Jeżeli góra będzie się szybko rumienić, przykryj folia aluminiową. Upieczone muffnki czekoladowe na jogurcie wystudź na kratce.