Filet z kurczaka panierowany
Szybkie i smaczne danie obiadowe z piersi z kurczaka w panierce. Do tego mizeria z ogórków oraz ziemniaki z wody. Dodatek masła podkreśli smak kotleta.
Zapraszam na moje przepisy na dania mięsne.
Filet z kurczaka panierowany
2
porcje20
minut15
minutDanie: danie mięsne, danie główne
Stopień trudności: łatwe
Pierś z kurczaka to mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Ze względu na łatwość i szybkość przyrządzania jest chętnie wykorzystywane w kuchni. Mięso to zawiera dużo białka oraz wiele składników mineralnych. Surowa pierś z kurczaka zawiera około 100 kcal/ 100 g czyli jest niskokaloryczna. Zawiera w 100g 22 g łatwo przyswajalnego białka. Zawartość składników mineralnych: 385 mg potasu, 33 mg magnezu, 0,4 mg żelaza, 0,49 mg cynku, mangan, miedź, witamina B1, B2, B6, B12… Gotowana pierś w 100 g zawiera 100 kcal, pieczona w piekarniku 134 kcal. Mięso smażone w panierce 268 kcal.
Pierś z kurczaka przyrządzona według tego przepisu będzie soczysta a panierka chrupiąca.
Składniki
300 g piersi z kurczaka bez skóry
1 jajko
1 łyżeczka masła
bułka tarta
mąka pszenna
sól, pieprz czarny
8 łyżek oleju rzepakowego
kawałek cebuli – opcjonalnie
1 ogórek świeży
posiekany szczypior
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego.
Filet z kurczaka panierowany – przepis
- Usuń błony z piersi. Umyj. Osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem przetnij pierś wzdłuż włókien. Każdą część przekrój na pół.
- Włóż kawałek fileta do woreczka foliowego i delikatnie rozbij z obu stron tłuczkiem
- Pokrój cebulę w piórka. Oprósz rozbite filety solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Obłóż cebulą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Obierz ogórek. Pokrój w półtalarki. Posiekaj szczypior. Przełóż wszystko do miski.
- Przygotuj składniki panierki. Mąkę i bułkę tartą wysyp na płaskie talerze. Jaka roztrzep widelcem w głębokim talerzu.
- Zdejmij z mięsa cebulę. Każdy kawałek obtaczaj dokładnie w mące. Jest to ważne, gdyż mąka ma za zadanie wchłaniać wilgoć oraz wiązać całą panierkę by nie odchodziła. Następnie zamocz z obu stron w roztrzepanym jajku. Na koniec w tartej bułce. Następnie jeszcze raz zamocz w jajku i obtocz bułce.
- Na patelni rozgrzej olej. Sprawdź temperaturę oleju. Porada: wrzuć na rozgrzany olej kawałeczek panierki z kotleta. Jeżeli wokół zaczną się pojawiać bąbelki, będzie to oznaczać, że olej jest dostatecznie rozgrzany.
Układaj kotlety na patelni. Ustaw moc palnika na średnią. Chodzi o to by panierka, gwałtownie się nie zapiekła. Ciepło powinno przechodzić do mięsa.Smaż od 4 do 5 minut, do zarumienienia się panierki. Po czym przewróć na drugą stronę. W razie potrzeby uzupełnij olej. Na każdy kotlet połóż kawałeczek masła. Drugą stronę smaż 4-5 minut. Czas smażenia jest orientacyjny i zależy od grubości kotleta. Teraz możesz dodać cebulę do smażenia.Gdy masło się rozpuści, a panierka zarumieni przewróć kotlet na drugą stronę. Przykryj na chwilę patelnię pokrywką. Sprawi to, że mięso będzie soczystsze, panierka natomiast nie straci swojej kruchości. Proces smażenia trwa u mnie około 15 minut. - Usmażone kotlety podawaj z ziemniakami z wody i mizerią.
Smacznego.