Gulasz warzywny z boczkiem
W pełni lata warzywa są najsmaczniejsze. Zapraszam na gulasz warzywny z dodatkiem boczku wędzonego. Szybka i prosta potrawa na obiad bądź kolację.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania warzywno-mięsne oraz na Instagram.
Gulasz warzywny z boczkiem
3
porcje20
minut30
minutMój przepis na gulasz warzywno-mięsny jest tylko propozycją na to danie. Możesz użyć innych warzyw np. bakłażan, seler, por, marchewka czy też korzeń pietruszki. Zamiast boczku możesz zastosować mięso drobiowe lub zrobić danie bezmięsne, które będzie również smaczne. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
2 papryki słodkie
1/2 średniej cukinii
garść fasolki szparagowej
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 pomidory
100 g boczku wędzonego
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka czerwona słodka, oregano, majeranek…
posiekany koperek
Wskazówki
- Paprykę przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne. Połówki pokrój w szersze paski. Umyj pod bieżącą wodą i pokrój w większą kostkę. Z fasoli usuń końcówki. Umyj i pokrój na 3 części. Cukinię umyj. Odetnij końcówkę i pokrój na półtalarki. Obierz cebulę i pokrój w półtalarki. Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem.
- Boczek wędzony pokrój w paski. Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojony boczek i smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj cebulę i smaż do momentu zeszklenia. Włóż posiekany czosnek i chwilę podsmaż.
- Sparz pomidory wrzącą woda. Obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
- Włóż do patelni pokrojoną paprykę, cukinię oraz fasolkę szparagową. Wymieszaj. Smaż pod przykryciem przez kilka minut na średniej mocy palnika. Wlej do garnka szklankę wody i zagotuj. Przełóż warzywa z patelni do garnka, włóż pomidory. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez koło 25 minut. Warzywa nie powinny być rozgotowane.
- Gotowy gulasz warzywny podawaj z ugotowanym ryżem. Posyp koperkiem.