Gulasz z indyka w sosie własnym
Gulasz z indyka w sosie własnym to proste do wykonania danie. Kruche mięso podane z kaszą i ulubionymi surówkami to idealny pomysł na rodzinny obiad.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Gulasz z indyka w sosie własnym
3
porcje30
minut70
minutKuchnia: polska / Potrawa: gulasz/ Stopień trudności: łatwe
Do przyrządzenia gulaszu z indyka w sosie własnym użyłem mięsa gulaszowego z udźca indyka. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
700 g mięsa gulaszowego z udźca indyka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe
łyżka kopiasta śmietany 18%
olej do smażenia
posiekany koperek
Gulasz z indyka w sosie własnym – przepis
- Umyj mięso przeznaczone na gulasz z indyka w sosie własnym pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Obierz i pokrój w talarki cebulę. Ułóż na talerzu kawałki mięsa. Oprósz solą, pieprzem i wymieszaj. Ułóż na mięsie talarki cebuli, rozłóż przeciśnięty czosnek, ziele angielskie i listki laurowe. Całość przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Najlepiej jest przygotować mięso wieczorem i przetrzymać przez noc w lodówce, wtedy dobrze przejdzie przyprawami.
- Rozgrzej na patelni olej. Wyjmij mięso z lodówki i zdejmij z mięsa przyprawy. Włóż na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem część kawałków mięsa. Nie wkładaj wszystkich na raz, bo ochłodzisz olej, a mięso puści soki i nie będzie się smażyć tylko dusić. Smaż do momentu, aż się zarumieni. Dodaj pozostałe kawałki i smaż wszystko razem. Gdy całe mięso się zarumieni, dodaj pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia.
- Wlej do garnka 2 szklanki wody i zagotuj. Przełóż mięso z cebulą do garnka. Włóż ziele angielskie oraz liście laurowe.Duś pod przykryciem około 70 minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie. W czasie duszenia spróbuj sosu i dopraw solą i pieprzem. Gdy mięso będzie miękkie, zdejmij garnek z palnika, dodaj śmietanę i wymieszaj, by nie było grudek, a sos był aksamitny. Posyp gulasz z indyka w sosie własnym posiekanym koperkiem i wymieszaj.
- Gulasz z indyka w sosie własnym podałem z kaszą jęczmienną perłową i zestawem surówek: buraczki, surówka z marchewki oraz surówka z pekińskiej kapusty.