Jogurtowe muffinki z borówkami

Jogurtowe muffinki z borówkami szybkie, proste w wykonaniu przepyszne babeczki. Posypane kruszonką, mają nieziemski smak. Idealne do kawy.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Jogurtowe muffinki z borówkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

babeczek
Czas przygotowania

25

minut
Czas pieczenia

30

minut

Kuchnia: amerykańska Danie: babeczki Stopień trudności: łatwe

Muffinki według tego przepisu będą średnio słodkie, jeżeli lubisz słodkie ciasto, to dodaj cukru. Szklanka moja ma 250 ml pojemności. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Z tego przepisu wyszło mi 12 babeczek.

Składniki

  • Muffinki

  • 320 g mąki tortowej – 2 szklanki

  • 70 g cukru – 1/3 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 ml jogurtu naturalnego

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanka oleju

  • 36 borówek amerykańskich

  • Kruszonka

  • 75 g mąki pszennej – 1/2 szklanki

  • 50 g cukru – 1/4 szklanki

  • 50 g masła – 1/4 kostki

Wskazówki

  • Przesiej mąkę przez sito. Dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie suche składniki wymieszaj. Do miski włóż jogurt, wbij 2 jajka i wlej 1/3 szklanki oleju. Wymieszaj dokładnie mokre składniki rózgą.Mieszanie mokrych składników
  • Przelej mokre składniki do miski z suchymi i wymieszaj rózgą tylko do momentu połączenia.Suche i mokre składniki Ciasto jogurtowe na muffinki z borówkami będzie dość gęste.gotowe ciasto na maffinki
  • Ustaw piekarnik na temperaturę 180°C, grzanie góra – dół. Do miski wsyp 75 g mąki pszennej i 50 g cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić. 
  •  Blachę do muffinek wyłóż papilotkami. Nałóż ciasto do 1/2 wysokości papilotek. Włóż do środka po 3 borówki, a na wierzch dodaj ciasta do 3/4 wysokości. Posyp kruszonką. Muffinki gotowe do pieczeniaWstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz od 25 do 30 minut. Jeżeli góra będzie się szybko rumienić, przykryj folia aluminiową. Upieczone muffnki jogurtowe z borówkami wystudź na kratce.Upieczone muffinki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *