Jogurtowe muffinki z borówkami
Jogurtowe muffinki z borówkami szybkie, proste w wykonaniu przepyszne babeczki. Posypane kruszonką, mają nieziemski smak. Idealne do kawy.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Jogurtowe muffinki z borówkami
12
babeczek25
minut30
minutKuchnia: amerykańska Danie: babeczki Stopień trudności: łatwe
Muffinki według tego przepisu będą średnio słodkie, jeżeli lubisz słodkie ciasto, to dodaj cukru. Szklanka moja ma 250 ml pojemności. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Z tego przepisu wyszło mi 12 babeczek.
Składniki
Muffinki
320 g mąki tortowej – 2 szklanki
70 g cukru – 1/3 szklanki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
1/3 szklanka oleju
36 borówek amerykańskich
Kruszonka
75 g mąki pszennej – 1/2 szklanki
50 g cukru – 1/4 szklanki
50 g masła – 1/4 kostki
Wskazówki
- Przesiej mąkę przez sito. Dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie suche składniki wymieszaj. Do miski włóż jogurt, wbij 2 jajka i wlej 1/3 szklanki oleju. Wymieszaj dokładnie mokre składniki rózgą.
- Przelej mokre składniki do miski z suchymi i wymieszaj rózgą tylko do momentu połączenia. Ciasto jogurtowe na muffinki z borówkami będzie dość gęste.
- Ustaw piekarnik na temperaturę 180°C, grzanie góra – dół. Do miski wsyp 75 g mąki pszennej i 50 g cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić.
- Blachę do muffinek wyłóż papilotkami. Nałóż ciasto do 1/2 wysokości papilotek. Włóż do środka po 3 borówki, a na wierzch dodaj ciasta do 3/4 wysokości. Posyp kruszonką. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz od 25 do 30 minut. Jeżeli góra będzie się szybko rumienić, przykryj folia aluminiową. Upieczone muffnki jogurtowe z borówkami wystudź na kratce.