Kładzione kluski z ciasta parzonego
Bardzo smaczne kluski kładzione z ciasta parzonego. Trochę zapomniane danie, kiedyś bardzo popularne. Kluski można podać na słodko i na słono. Spróbuj, polecam.
Zapraszam do moich innych przepisów na kluski oraz na Instagram.
Kładzione kluski z ciasta parzonego
3
porcje30
minut5
minutParzone ciasto to nie tylko ptysie czy eklerki. Parzone ciasto doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju kluski i kluseczki. Przygotowanie kładzionych klusków z ciasta parzonego jest bardzo proste i szybkie. Kluski świetnie pasują do różnych gulaszy i sosów. Również są smaczne podane na słodko. Zamiast mleka można użyć wody. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
250 ml mleka – 1 szklanka
300 g mąki tortowej – 2 szklanki
2 łyżki masła
2 – 3 jajka
sól
Kładzione kluski z ciasta parzonego – przepis
- Odmierz i przesiej 300 g mąki tortowej do miski. Wlej do garnka 250 ml mleka i włóż 2 łyżki masła. Gdy mleko z masłem się zagotuje i zacznij dodawać mąkę, mieszając energicznie (ja używam drewnianej łyżki), aż powstanie jednolita gładka masa na kładzione kluski. Ciasto będzie zwarte i gęste. Odstaw ciasto do przestygnięcia.
- Gdy ciasto parzone na kluski kładzione będzie wystudzone, wbij 2 jajka i zacznij wyrabiać ciasto, ja robię to ręką, ale możesz użyć łyżki drewnianej. Jeżeli ciasto będzie nadal bardzo gęste, to dodaj trzecie jajko. Wyrabiaj do połączenia składników.
- W garnku zagotuj 3 litry posolonej wody. Zmniejsz moc palnika na średnią. Łyżką nabieraj porcję ciasta i wkładaj do gotującej się wody. Pamiętaj, by maczać za każdym razem łyżkę we wrzątku, kluski będą łatwiej odchodzić od łyżki. Gotuj 5-6 minut od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
- Kładzione kluski z ciasta parzonego podawaj z gulaszem, sosami lub polane tłuszczem z cebulką.