Ugotowane kluski kładzione

Kładzione kluski z ciasta parzonego

Bardzo smaczne kluski kładzione z ciasta parzonego. Trochę zapomniane danie, kiedyś bardzo popularne. Kluski można podać na słodko i na słono. Spróbuj, polecam.

Zapraszam do moich innych przepisów na kluski oraz na Instagram.

Kładzione kluski z ciasta parzonego

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

5

minut

Parzone ciasto to nie tylko ptysie czy eklerki. Parzone ciasto doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju kluski i kluseczki. Przygotowanie kładzionych klusków z ciasta parzonego jest bardzo proste i szybkie. Kluski świetnie pasują do różnych gulaszy i sosów. Również są smaczne podane na słodko. Zamiast mleka można użyć wody. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 250 ml mleka – 1 szklanka

  • 300 g mąki tortowej – 2 szklanki

  • 2 łyżki masła

  • 2 – 3 jajka

  • sól

Kładzione kluski z ciasta parzonego – przepis

  • Odmierz i przesiej 300 g mąki tortowej do miski. Wlej do garnka 250 ml mleka i włóż 2 łyżki masła. Gdy mleko z masłem się zagotuje i zacznij dodawać mąkę, mieszając energicznie (ja używam drewnianej łyżki), aż powstanie jednolita gładka masa na kładzione kluski. Ciasto będzie zwarte i gęste. Odstaw ciasto do przestygnięcia. Ciasto parzone
  • Gdy ciasto parzone na kluski kładzione będzie wystudzone, wbij 2 jajka i zacznij wyrabiać ciasto,Dodanie jajek do ciasta parzonego ja robię to ręką, ale możesz użyć łyżki drewnianej. Jeżeli ciasto będzie nadal bardzo gęste, to dodaj trzecie jajko. Wyrabiaj do połączenia składników.Gotowe ciasto parzone
  • W garnku zagotuj 3 litry posolonej wody. Zmniejsz moc palnika na średnią. Łyżką nabieraj porcję ciasta i wkładaj do gotującej się wody. Gotowanie klusków parzonychPamiętaj, by maczać za każdym razem łyżkę we wrzątku, kluski będą łatwiej odchodzić od łyżki. Gotuj 5-6 minut od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz. Ugotowane kluski kładzione
  • Kładzione kluski z ciasta parzonego podawaj z gulaszem, sosami lub polane tłuszczem z cebulką.Kluski kładzione z ciasta parzonego z gulaszem warzywnym

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *