Kotlety rybne w sosie warzywnym
Kotlety rybne w sosie pomidorowym podane z ryżem to świetne danie na obiad lub na proszoną kolację. Danie zawiera dużo warzyw i jest przepyszne.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Kotlety rybne w sosie warzywnym
4
porcje45
minut10
minut5
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: kotlety rybne / Stopień trudności: łatwe
Kotlety zrobiłem z mrożonych filetów ryby morskiej – mintaja. Jest to ryba dziko żyjąca w północnych morzach Pacyfiku. Oczywiście możesz użyć innej ryby morskiej bądź słodkowodnej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Kotlety
400 g filetów mintaja
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotletów
Sos pomidorowo-warzywny
2 średnie marchewki
kawałek korzenia selera
1/2 średniej papryki
1 duża cebula
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, oregano
keczup
salsa pomidorowa
przecier pomidorowy
Kotlety rybne w sosie warzywnym – przepis
- Zamrożone filety z mintaja opłucz pod ciepłą wodą i odstaw do całkowitego rozmrożenia. Rozmrożoną rybę odciśnij z pozostałego płynu. Pokrój filety na mniejsze kawałki i zmiel maszynką do mielenia mięsa.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i włóż pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia cebuli.
- Do zmielonej ryby wsyp 3 łyżki bułki tartej, wbij jajko i dodaj usmażoną cebulę. Przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składnik dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej na patelni olej. Z masy rybnej formuj ręką maczaną w wodzie kotleciki. Obtaczaj w bułce tartej i układaj na patelni. Smaż na średniej mocy palnika przez kilka minut z obu stron do zarumienienia. Usmażone kotlety przełóż na talerz i odstaw.
- Rozgrzej na patelni olej. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Smaż do momentu zeszklenia.
- Marchewki i seler obierz. Umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Jedną połówkę umyj i zetrzyj na tarce. Starte warzywa dodaj do zeszklonej cebuli. Wlej szklankę wody. Wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wlej kilka łyżek sosu do filiżanki i dodaj 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, keczupu i salsy pomidorowej. Wymieszaj zawartość i dodaj do warzyw na patelni. Wymieszaj wszystkie składniki i przypraw sos solą pieprzem i oregano.
- Ułóż na sosie kotlety i chwilę podduś pod przykryciem na małej mocy palnika.
- Kotlety rybne w sosie pomidorowym podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i posypanym posiekanym koperkiem.