Kotlety rybne z sosem warzywnym

Kotlety rybne w sosie warzywnym

Kotlety rybne w sosie pomidorowym podane z ryżem to świetne danie na obiad lub na proszoną kolację. Danie zawiera dużo warzyw i jest przepyszne.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Kotlety rybne w sosie warzywnym

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

45

minut
Czas smażenia

10

minut
Czas duszenia

5

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: kotlety rybne / Stopień trudności: łatwe

Kotlety zrobiłem z mrożonych filetów ryby morskiej – mintaja. Jest to ryba dziko żyjąca w północnych morzach Pacyfiku. Oczywiście możesz użyć innej ryby morskiej bądź słodkowodnej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Kotlety

  • 400 g filetów mintaja

  • 1 jajko

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • olej do smażenia

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • Sos pomidorowo-warzywny

  • 2 średnie marchewki

  • kawałek korzenia selera

  • 1/2 średniej papryki

  • 1 duża cebula

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, oregano

  • keczup

  • salsa pomidorowa

  • przecier pomidorowy

Kotlety rybne w sosie warzywnym – przepis

  • Zamrożone filety z mintaja opłucz pod ciepłą wodą i odstaw do całkowitego rozmrożenia. Rozmrażanie filetów z mintajaRozmrożoną rybę odciśnij z pozostałego płynu. Pokrój filety na mniejsze kawałki i zmiel maszynką do mielenia mięsa.Mielenie filetów
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i włóż pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia cebuli.smażenie cebuli
  • Do zmielonej ryby wsyp 3 łyżki bułki tartej, wbij jajko i dodaj usmażoną cebulę. Przypraw solą i pieprzem. Składnik na kotletyWszystkie składnik dokładnie wymieszaj.Masa rybna na kotlety
  • Rozgrzej na patelni olej. Z masy rybnej formuj ręką maczaną w wodzie kotleciki. Obtaczaj w bułce tartej i układaj na patelni. Uformowane kotlety i obtoczone w bułce tartejSmaż na średniej mocy palnika przez kilka minut z obu stron do zarumienienia. Usmażone kotlety przełóż na talerz i odstaw.Smażenie kotletów rybnych
  • Rozgrzej na patelni olej. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Smaż do momentu zeszklenia.smażenie cebuli pokrojonej w piórka
  • Warzywa do sosu warzywnegoMarchewki i seler obierz. Umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Jedną połówkę umyj i zetrzyj na tarce. Starte warzywa dodaj do zeszklonej cebuli. Wlej szklankę wody. Wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Duszenie warzywWlej kilka łyżek sosu do filiżanki i dodaj 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, keczupu i salsy pomidorowej. Wymieszaj zawartość i dodaj do warzyw na patelni. Wymieszaj wszystkie składniki i przypraw sos solą pieprzem i oregano.Przyprawianie sosu
  • Ułóż na sosie kotlety i chwilę podduś pod przykryciem na małej mocy palnika.Kotlety ułożone na sosieKotlety rybne sosie warzywnym
  • Kotlety rybne w sosie pomidorowym podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i posypanym posiekanym koperkiem.Kotlety rybne z sosem warzywnym

Podobne wpisy