|

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to super szybki i do tego przepyszny przepis na bezmięsny obiad lub przekąskę. Smakują zarówno na gorąco jak i na zimno.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Kuchnia: jarska Danie: kotlety ziemniaczane Stopień trudności: łatwe

Kotlety ziemniaczane

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas smażenia

20

minut

Składniki

  • Kotlety ziemniaczane

  • 400 g ugotowanych ziemniaków

  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów

  • 1 średnia cebula

  • 1 jajko

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek

  • olej do smażenia

  • Sos pieczarkowy

  • 5 średnich pieczarek

  • 1/2 średniej cebuli

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • olej do smażenia

  • posiekany koperek

  • Sos ogórkowy

  • 2 średnie ogórki kiszone

  • 1 jajko

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • przyprawy: sól, pieprz czarny
    posiekany koperek


Kotlety ziemniaczane – przepis

  • Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na mniejsze części i ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dobrze odparuj. Lekko ostudzone przeciśnij przez praskę.
    Ziemniaki przepuszczone przez praskę
  • Jajko ugotuj na twardo.
  • Pieczarki oczyść i umyj. PieczarkiPokrój w półplasterki. Pół cebuli obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone pieczarki i cebulaRozgrzej na patelni olej, włóż pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone pieczarki. Smaż pod przykryciem przez około 10 minut, w razie potrzeby podlej parę łyżek wody. Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj łyżkę śmietany i posiekany koperek. Przyprawianie sosu pieczarkowegoWymieszaj i chwilę podduś. Sos pieczarkowy odstaw.Gotowy sos pieczarkowy
  • Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Pokrojone ogórkiUgotowane jajko obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Dodaj majonez, musztardę i jogurt naturalny. Posyp posiekanym koperkiem i wymieszaj wszystkie składniki. Składniki sosu ogórkowegoGotowy sos ogórkowy odstaw.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej, dodaj cebulę i smaż do momentu lekkiego zarumienienia. Smażenie cebuliDo ziemniaków dodaj 2 łyżki mąki, łyżkę bułki tartej, wbij jajko i przypraw solą, pieprzem oraz ziołami. Dodaj usmażoną cebulę. Składniki kotletów ziemniaczanychWszystkie składniki kotletów ziemniaczanych wymieszaj dokładnie łyżką. Ciasto ziemniaczaneRozgrzej na patelni olej. Wsyp na talerz bułkę tartą. Z ciasta ziemniaczanego formuj rękami moczonymi w wodzie nieduże kotlety. Układaj na patelni i smaż 5 minut z każdej strony na złoty kolor na małej mocy palnika.Kotlety ziemniaczane panierowane w bułce tartejUsmażone kotlety ziemniaczane
  • Usmażone kotlety ziemniaczane podawaj polane sosami.Kotlety ziemniaczane polane sosem pieczarkowym i ogórkowym

Podobne wpisy