||

Medaliony w sosie pomidorowym

Medaliony z piersi kurczaka w aromatycznym sosie pomidorowym z kopytkami to świetna propozycja na niedzielny obiad. Podane z surówką z kapusty pekińskiej.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Medaliony w sosie pomidorowym

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

60

minut
Czas duszenia

25

minut

Zamiast mięsa z kurczaka możesz użyć mięs z indyka lub mięsa wieprzowego np. łopatka, karkówka lub schab. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Medaliony

  • połówka piersi z kurczaka

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano

  • mąka do oprószenia medalionów

  • olej do smażenia

  • 1 duży pomidor

  • łyżeczka przecieru pomidorowego

  • łyżka keczupu

  • szczypta cukru – opcjonalnie

  • Kopytka

  • 500 g ziemniaków po obraniu

  • 150 g mąki pszennej typ 450 tortowej – 1 szklanka + do podsypywania

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • sól

  • Surówka

  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej

  • 1/2 pęczka szczypioru

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • sól

Wskazówki

  • Cebulę obierz i pokrój w talarki. Piersi z kurczaka umyj. Osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości 2 cm. Każdy plaster rozgnieć delikatnie dłonią. Ułóż plastry na talerzu. Posól, popieprz i oprósz papryką oraz ziołami. Ułóż na wierzchu cebulę, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Przykryj folią i odstaw na 30 min do lodówki, by mięso przeszło przyprawami.Przyprawione mięso
  • Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem. Wyjmij mięso z lodówki. Zdejmij cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Oprósz medaliony mąką. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na gorący tłuszcz medaliony. Smaż z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmaż.Podsmażanie medalionów
  • Sparz pomidor wrzątkiem. Obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 1/2 litra wody. Przełóż wszystko z patelni do garnka, dodaj przyprawy i pokrojonego pomidora. Duś pod przykryciem około 25 minut.Duszenie medalionów.
  • Po 25 minutach wyłącz grzanie. Wyjmij medaliony na talerz. Wyjmij z sosu liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Jeżeli sos jest mocno gęsty, to dodaj trochę wody. Dodaj do sosu łyżeczkę przecieru pomidorowego i łyżkę keczupu. Spróbuj i ewentualnie posól i popieprz do smaku. Przypraw oregano i ewentualnie cukrem. Sos zblenduj blenderem ręcznym do gładkiej konsystencji. Przełóż medaliony do rondla i chwilę podgrzej.Sos pomidorowy
  • Obierz ziemniaki. Opłucz pod zimną wodą. Włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by przykryła całość. Posól łyżeczką soli. Zagotuj, gotuj do miękkości. Odcedź i odparuj ziemniaki. Wystudź. Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do miski z ziemniakami dodaj, jajko, szklankę mąki pszennej, łyżkę mąki ziemniaczanej. Składniki ciasta ziemniaczanegoWszystko posól. Wszystkie składniki wymieszaj staranie ręką, do momentu otrzymania jednorodnej masy. Uwaga: Ciasto ziemniaczane musi być szybko zużyte. Nie może długo leżeć, bo robi się rzadkie. Zagotuj w dużym garnku 3 litry posolonej łyżeczką soli wody. Posyp stolnicę mąką. Z ciasta rękoma rozwałkuj na stolnicy wałek o średnicy około 2 cm. Skrobakiem cukierniczym lub nożem odcinaj pod ukosem 2 – centymetrowe kopytka.robienie kopytek Pocięte odkładaj na posypaną mąką powierzchnię. Kopytka wkładaj ostrożnie do garnka na gotującą się wodę. Zamieszaj delikatnie kopytka. Jak wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 2 minuty.  Łyżką cedzakową wyjmuj kopytka i układaj na półmisku.Ugotowane kopytka
  • Ugotowane kopytka włóż do garnka z medalionami i wymieszaj. Kopytka w sosie pomidorowym
  • Szczypior i połówkę kapusty pekińskiej umyj pod bieżącą wodą. Poszatkuj kapustę nożem. Szczypior posiekaj nożem. Kapusta pekińska i szczypiorKapustę i szczypior przełóż do miski. Dodaj jogurt i posól. Wszystkie składniki wymieszaj.Surówka z kapusty pekińskiej i szczypioru
  • Nakładaj na talerz kopytka w sosie pomidorowym wraz z medalionami. Podawaj z surówką z kapusty pekińskiej.Kopytka w sosie pomidorowym z medalionami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *