Medaliony w sosie pomidorowym
Medaliony z piersi kurczaka w aromatycznym sosie pomidorowym z kopytkami to świetna propozycja na niedzielny obiad. Podane z surówką z kapusty pekińskiej.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Medaliony w sosie pomidorowym
2
porcje60
minut25
minutZamiast mięsa z kurczaka możesz użyć mięs z indyka lub mięsa wieprzowego np. łopatka, karkówka lub schab. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Medaliony
połówka piersi z kurczaka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano
mąka do oprószenia medalionów
olej do smażenia
1 duży pomidor
łyżeczka przecieru pomidorowego
łyżka keczupu
szczypta cukru – opcjonalnie
Kopytka
500 g ziemniaków po obraniu
150 g mąki pszennej typ 450 tortowej – 1 szklanka + do podsypywania
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Surówka
1/2 niedużej kapusty pekińskiej
1/2 pęczka szczypioru
200 g jogurtu naturalnego
sól
Wskazówki
- Cebulę obierz i pokrój w talarki. Piersi z kurczaka umyj. Osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości 2 cm. Każdy plaster rozgnieć delikatnie dłonią. Ułóż plastry na talerzu. Posól, popieprz i oprósz papryką oraz ziołami. Ułóż na wierzchu cebulę, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Przykryj folią i odstaw na 30 min do lodówki, by mięso przeszło przyprawami.
- Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem. Wyjmij mięso z lodówki. Zdejmij cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Oprósz medaliony mąką. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na gorący tłuszcz medaliony. Smaż z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmaż.
- Sparz pomidor wrzątkiem. Obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. W garnku zagotuj 1/2 litra wody. Przełóż wszystko z patelni do garnka, dodaj przyprawy i pokrojonego pomidora. Duś pod przykryciem około 25 minut.
- Po 25 minutach wyłącz grzanie. Wyjmij medaliony na talerz. Wyjmij z sosu liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Jeżeli sos jest mocno gęsty, to dodaj trochę wody. Dodaj do sosu łyżeczkę przecieru pomidorowego i łyżkę keczupu. Spróbuj i ewentualnie posól i popieprz do smaku. Przypraw oregano i ewentualnie cukrem. Sos zblenduj blenderem ręcznym do gładkiej konsystencji. Przełóż medaliony do rondla i chwilę podgrzej.
- Obierz ziemniaki. Opłucz pod zimną wodą. Włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by przykryła całość. Posól łyżeczką soli. Zagotuj, gotuj do miękkości. Odcedź i odparuj ziemniaki. Wystudź. Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do miski z ziemniakami dodaj, jajko, szklankę mąki pszennej, łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko posól. Wszystkie składniki wymieszaj staranie ręką, do momentu otrzymania jednorodnej masy. Uwaga: Ciasto ziemniaczane musi być szybko zużyte. Nie może długo leżeć, bo robi się rzadkie. Zagotuj w dużym garnku 3 litry posolonej łyżeczką soli wody. Posyp stolnicę mąką. Z ciasta rękoma rozwałkuj na stolnicy wałek o średnicy około 2 cm. Skrobakiem cukierniczym lub nożem odcinaj pod ukosem 2 – centymetrowe kopytka. Pocięte odkładaj na posypaną mąką powierzchnię. Kopytka wkładaj ostrożnie do garnka na gotującą się wodę. Zamieszaj delikatnie kopytka. Jak wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjmuj kopytka i układaj na półmisku.
- Ugotowane kopytka włóż do garnka z medalionami i wymieszaj.
- Szczypior i połówkę kapusty pekińskiej umyj pod bieżącą wodą. Poszatkuj kapustę nożem. Szczypior posiekaj nożem. Kapustę i szczypior przełóż do miski. Dodaj jogurt i posól. Wszystkie składniki wymieszaj.
- Nakładaj na talerz kopytka w sosie pomidorowym wraz z medalionami. Podawaj z surówką z kapusty pekińskiej.