Medaliony z kurczaka z warzywami
Medaliony z kurczaka to przepyszne danie obiadowe. Miękkie, rozpływające się w ustach, z papryką, marchewką i innymi warzywami, dzięki którym mięso tak smakuje.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Medaliony z kurczaka z warzywami
3
porcje25
minut25
minutKuchnia : polska Potrawa: medaliony w warzywach Stopień trudności: łatwe
Do przyrządzenia medalionów z kurczaka możesz wybrać te warzywa, które najlepiej lubisz np. koper włoski, kalarepa, kapusta… Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
filet z kurczaka
2 marchewki
1/2 korzenia pietruszki
kawałek korzenia selera
1/2 papryki
1/2 małej cukinii
5 pomidorków koktajlowych
łyżeczka masła
2 łyżki oleju
posiekany koperek
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
Medaliony z kurczaka z warzywami – przepis
- Filet z piersi z kurczaka umyj i wysusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w poprzek włókien w plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plasterek rozbij delikatnie ręką. Posól i popieprz. Odstaw.
- Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Marchewki pokrój w plasterki, a pietruszkę i seler w słupki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Z papryki usuń gniazdo nasienne. Umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój wzdłuż na pół.
- Rozgrzej na patelni olej, włóż medaliony i obsmażaj z obu stron do lekkiego zarumienienia. W połowie smażenia dodaj na patelnię masło.
Obsmażone medaliony przełóż na talerz. Włóż na pozostały tłuszcz pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj do zeszklonej cebuli pokrojone warzywa, posól i popieprz, wymieszaj. Wlej szklankę ciepłej wody. Na wierzchu warzyw ułóż obsmażone medaliony oraz pomidory koktajlowe. Duś pod przykryciem przez 20-25 minut. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
- Medaliony z kurczaka posyp posiekanym koperkiem i podawaj z ryżem.